Läsare om lättantändliga luddstormen: ”Har spolat vatten på det”

Marina Ontiveros Christofferson
Många läsare har fascinerats av luddstormen som asparna dragit upp i år. Denna bild har Marina Ontiveros Christofferson tagit i Täby.
Har du också sett det mystiska luddet i Täby? Det ser ut som snöflingor i luften. Men det är betydligt mer lättantändligt, enligt räddningstjänsten.

Många har reagerat på att maj månad bjudit på en av de mer ovanliga ”snöstormarna”.  Det som yr runt och lägger sig i vita drivor är dock luddiga aspfrön.

– Det är verkligen inte varje dag man får uppleva det här, sa biologen Didrik Vanhoenacker, som Mitt i talade med för att reda ut fenomenet med den massiva aspattacken.

Filmer sprids på nätet – så snabbt brinner aspluddet

Triggat av förra årets heta sommar

– Det triggas förmodligen av att det var så varmt förra året. Träden anlägger sina blomknoppar innan de tappar sina löv inför hösten. De knopparna brister nu för att luddet helst vill landa på en yta som har brunnit.

”Fruktansvärt irriterande fenomen är det i alla fall.”

Jimmy

Flera Täbybor har kommenterat och skickat in egna bilder på det fascinerande aspluddet. En och annan har också varit ute och vattnat det lättantändliga luddet i preventivt syfte.

Startar massor av bränder

Räddningstjänsten har i veckan haft extra mycket att göra eftersom asparnas fröludd misstänks ligga bakom många skogsbränder de senaste dagarna, berättade vi tidigare i veckan.

– Asparnas pollen är väldigt lättantändligt. Det sprider bränder genom luften och där dessa tussar har samlats i drivor krävs det inte mycket för att drivorna ska antända, sa Åsa Sköld, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

”Oj! Det ser ut som att det har snöat!”

Katja

 

Täbybornas reaktioner på luddstormen

Här är några av Täbyläsarnas kommentarer och bilder från Mitt i Täbys facebook:

 

”Det är asparna, som snöar!

Brittmarie

 

Marina Ontiveros Christoffersson har tagit denna bild i Täby (maj 2019) på aspludd.

Marina Ontiveros Christofferson har tagit denna bild i skogen mellan Grindtorp och Näsbydal. 

 

”Har spolat vatten på det som är nära mig.”

Cathrine

 

”Det är varje år mer eller mindre. Det är aspen som blommar. Jag har många aspar intill tomten så det är mycket sånt här.”

Vivi-Ann

 

Anna Alm i Täby har fotograferat denna bild på sin tomt i Ella park och laddat upp på vår facebook. Publicera inte igen.

Anna Alm har tagit denna bild på sin tomt i Ella park i Täby. 

 

”Oj! Det ser ut som att det har snöat!”

Katja

 

”Nu vet vi. Det vi upplevde är unikt. Let it snow, let it snow. ❄️‬”

Ulrika

 

”I drivor som sagt.”

Gunilla

 

Lovisa Truedsson Idag vid vägen mot Ensta Krogs motionsspår (maj 2019) i Täby. Publicera inte denna bild igen.

Lovisa Truedsson tog denna bild häromdagen vid Ensta Krogs motionsspår. 

 

”Fruktansvärt irriterande fenomen är det i alla fall. ?‬”

Jimmy

 

”Det är inte bra att varna för bränder, då vaknar pyromaniidioterna! Om folk hade lite mer innanför pannbenet skulle inte detta ske.”

Neta

 

”Alltså jag minns hur extremt kul det var att tända på det där när jag var barn. Bra att de går ut med info om att det kan leda till allvarliga bränder.”

David