Plockade jätte-svamp till farmor i present

Smilla 12, hittade en karljohansvamp av det största slaget.
Smilla 12, hittade en karljohansvamp av det största slaget.
Karljohansvampen plockad i Kårsta hade en vikt på 1,92 kilo och vägdes på Ica i Annedal.
Karljohansvampen plockad i Kårsta hade en vikt på 1,92 kilo och vägdes på Ica i Annedal.
Familjen Lindewald från Bromma var ute och plockade svamp i Kårsta till farmors födelsedagsmiddag. Då fann barnbarnet en rekordstor karljohansvamp som vägde nästan 2 kilo.

I söndags åkte Ola Lindewald, 44, med barnen, Smilla 12, och Liv 7, och deras farmor till skogarna 1 kilometer öster om Kårsta för att plocka svamp. Barnen som först inte var så pigga på att följa med gjorde ett fynd som kan komma att hamna i rekordböckerna.

– Min mamma fyllde år och hennes favoritsyssla är att gå i skogen och plocka svamp, säger Ola Lindewald.

Men barnens ointresse vände ganska snart till bestörtning vilken sopp som väntade på att bli plockad.

– Efter fem minuter kom min 12-åriga dotter och berättade att hon sprungit på en stor svamp. Jag har varit ute och plockat rätt mycket svamp och jag har aldrig tidigare stött på någon i den storleken, säger Ola Lindewald.

Vägde nästan 2 kilo

Framför ett träd hittade Olas dotter Smilla, 12, en karljohansvamp som hon var tvungen att hålla med båda händerna för den var så stor och tung.

– Jag googlade stora karljohansvampar och fann artiklar på fynd som vägde 1,6 kilo. Jag tänkte att den här svampen måste vi väga in, säger Ola Lindewald

Därför körde Ola till närmaste matbutik, och när han sedan la svampbjässen på vågen visade displayen 1,93 kilo.

Karljohansvampen plockad i Kårsta hade en vikt på 1,92 kilo och vägdes på Ica i Annedal. Foto: Läsarbild

Sällsynt men inte ovanligt

Svampkännaren Åke Strid, pensionerad från Naturhistoriska riksmuseet, blir inte förvånad när han får se bilden på karljohansvampen. Han menar att det inte finns några gränser för hur stora svampar kan bli.

– De kan variera väldigt i storlek. Den här har nog haft bra tillgång på näring i marken, säger Åke Strid som gissar att svampen vuxit sig så stor på en vecka.

Men blir svamparna alltför stora bör man undvika att äta dem, råder Åke Strid.

– Risken är då stor att den är angripen av insekter och andra svampar. Man ska alltid skära svampen i skivor för att se hur den ser ut inuti. Köttet ska var fast utan spår efter larver.

”Hetsar för ett rekord”

Olas barn tyckte svampens storlek var häftig. Men i pyttipannan som serverades senare samma dag användes de något mindre fynden.

– Vi var inte sugna på att äta den. Det är precis som att fånga en gammal gädda. Det är mest kul att hetsa för ett rekord.