Här är de populäraste hundnamnen i Järvaområdet

Hundar.
Det allra populäraste hundnamnet i Järva är Bella, visar Jordbruksverkets siffror.
Fido, Karo eller Buster? Nej, de fyrbenta vännerna i Järva heter snarare Bella, Leo eller Ludde. Namn från Lejonkungen är också populära att ge till sina fyrbenta vänner i området.
Se hela listan över de populäraste hundnamnen i Järvaområdet.

Ropar du på Molly, Daisy eller Sigge? Då är det stor chans att hundarna i Järvaområdet lystrar, då namnen är bland de tio mest populära i kommunen. Det visar en sammanställning från Jordbruksverkets hundregister.

De klassiska hundnamnen har ersatts av namn som är populära även bland barn, i takt med att husdjurens status har förändrats.

– Förr vaktades huset av Fido och Karo, de låg inte i husses och mattes sängar. I dag betraktar många djuren som familjemedlemmar. En hel del unga människor som skaffar hund kanske inte ens har barn och då tar man populära namn för att hunden är så inne i familjen, säger språkvetaren Catharina Grünbaum.

Hundar och människor fick olika namn

Vanan att ge hundar människonamn började dock redan på 70-talet, men har spridit sig mer och mer. Då kunde djuren döpas till namn som främst bars av äldre.

– Hundar kunde få namn som Folke och Elsa, men man skulle inte drömma om att döpa sin son till Folke. Man döpte inte djuren till namn som man döpte människor till, även om det var namn som fanns i almanackan. När jag var barn hade jag en schäfer som hette Rita, men jag hade inga klasskamrater som hette så, säger Catharina Grünbaum.

Kolla själv – är din fyrbenta väns namn med på listan?

Här är de populäraste hundnamnen i Järvaområdet:

BELLA 8
LEO
5
LUDDE
5
CHARLIE
4
DINO
4
MAX
4
MILO
4
MOLLY
4
NALA
4
ROCKY
4
SIMBA
4

Källa: Jordbruksverket