Här är de populäraste hundnamnen i Järfälla

Hundar.
Det allra populäraste hundnamnet i Järfälla är Molly, visar Jordbruksverkets siffror.
Fido, Karo eller Buster? Nej, de fyrbenta vännerna i Järfälla heter snarare Molly, Daisy eller Nova.
Se hela listan över de populäraste hundnamnen i din kommun.

Ropar du på Molly, Daisy eller Sigge? Då är det stor chans att hundarna i Järfälla lystrar, då namnen är bland de tio mest populära i kommunen. Det visar en sammanställning från Jordbruksverkets hundregister.

Totalt fanns det enligt Jordbruksverket 3 367 hundar i Järfälla förra året.

De klassiska hundnamnen har ersatts av namn som är populära även bland barn, i takt med att husdjurens status har förändrats.

– Förr vaktades huset av Fido och Karo, de låg inte i husses och mattes sängar. I dag betraktar många djuren som familjemedlemmar. En hel del unga människor som skaffar hund kanske inte ens har barn och då tar man populära namn för att hunden är så inne i familjen, säger språkvetaren Catharina Grünbaum.

Hundar och människor fick olika namn

Vanan att ge hundar människonamn började dock redan på 70-talet, men har spridit sig mer och mer. Då kunde djuren döpas till namn som främst bars av äldre.

– Hundar kunde få namn som Folke och Elsa, men man skulle inte drömma om att döpa sin son till Folke. Man döpte inte djuren till namn som man döpte människor till, även om det var namn som fanns i almanackan. När jag var barn hade jag en schäfer som hette Rita, men jag hade inga klasskamrater som hette så, säger Catharina Grünbaum.

Kolla själv – är din fyrbenta väns namn med på listan?

Här är de populäraste hundnamnen i Järfälla:

1. Molly

2. Bella

3. Alice, Daisy,Charlie

4. Wilma

5. Ludde

6. Sigge, Nova, Stella

Källa: Jordbruksverket