Här är de populäraste hundnamnen i Sollentuna

Hunden Bessie och matte Andrea Hamberg i Sollentuna
Bessie och matte Andrea Hamberg på promenad längs Malmvägen.
Fido, Karo eller Buster? Nej, de fyrbenta vännerna i Sollentuna heter snarare Molly, Charlie eller Bella.
Här är toppnamnen på hundarna i Sollentuna.

Ropar du på Molly, Charlie eller Bella? Då finns en god chans att hundarna i Sollentuna lystrar. De tre namnen är de mest populära bland de 3 190 hundar som finns i kommunen. Det visar en sammanställning från Jordbruksverkets hundregister.

De klassiska hundnamnen har ersatts av namn som är populära även bland barn, i takt med att husdjurens status har förändrats.

– Förr vaktades huset av Fido och Karo, de låg inte i husses och mattes sängar. I dag betraktar många djuren som familjemedlemmar. En hel del unga människor som skaffar hund kanske inte ens har barn och då tar man populära namn för att hunden är så inne i familjen, säger språkvetaren Catharina Grünbaum.

Hundar och människor fick olika namn

Vanan att ge hundar människonamn började dock redan på 70-talet, men har spridit sig mer och mer. Då kunde djuren döpas till namn som främst bars av äldre.

– Hundar kunde få namn som Folke och Elsa, men man skulle inte drömma om att döpa sin son till Folke. Man döpte inte djuren till namn som man döpte människor till, även om det var namn som fanns i almanackan. När jag var barn hade jag en schäfer som hette Rita, men jag hade inga klasskamrater som hette så, säger Catharina Grünbaum.

Tvåstaviga namn som gäller

Bessie som är ute på promenad på Malmvägen med sin matte Andrea Hamberg hittar inte sitt namn på Sollentunas topplista, men en gemensam nämnare har hon med alla namnen där. Hundar ska tydligen ha tvåstaviga namn.

– Jag är tredje ägaren så namnet Bessie hade hon redan. Men jag tycker att det är bra, kort och koncist, säger Andrea Hamberg.

”Väldigt socialt att ha hund”

Hon tittar på topplistan och konstaterar att hon känner igen flera av namnen från Bessies hundkompisar.

– Ja, en Leo känner vi, och en Maja också. Det är väldigt socialt att ha hund, man pratar ofta med andra hundägare, säger hon.

Fakta

De tio populäraste hundnamnen i Sollentuna

1 – Molly, 33

2 – Charlie, 26

3 – Bella, 24

4 – Doris, 19

5 – Bamse, 13

5 – Maja, 13

5 – Nova, 13

5 – Leo, 13

5 – Alice, 13

10 – Ella, 12

Källa: Jordbruksverket