Så heter jyckarna i Upplands Väsby

Hundar.
Det allra populäraste hundnamnet i Väsby är Molly, visar Jordbruksverkets siffror.
Fido, Karo eller Buster? Nej, de fyrbenta vännerna i Upplands Väsby heter snarare Molly, Rocky eller Leo.
Se hela listan över de populäraste hundnamnen i kommunen.

Ropar du på Molly, Rocky eller Leo? Då är det stor chans att hundarna i Väsby lystrar, då namnen är bland de tio mest populära i kommunen. Det visar en sammanställning från Jordbruksverkets hundregister.

Totalt fanns det enligt Jordbruksverket 2 527 hundar i Väsby förra året.

De klassiska hundnamnen har ersatts av namn som är populära även bland barn, i takt med att husdjurens status har förändrats.

– Förr vaktades huset av Fido och Karo, de låg inte i husses och mattes sängar. I dag betraktar många djuren som familjemedlemmar. En hel del unga människor som skaffar hund kanske inte ens har barn och då tar man populära namn för att hunden är så inne i familjen, säger språkvetaren Catharina Grünbaum.

Hundar och människor fick olika namn

Vanan att ge hundar människonamn började dock redan på 70-talet, men har spridit sig mer och mer. Då kunde djuren döpas till namn som främst bars av äldre.

– Hundar kunde få namn som Folke och Elsa, men man skulle inte drömma om att döpa sin son till Folke. Man döpte inte djuren till namn som man döpte människor till, även om det var namn som fanns i almanackan. När jag var barn hade jag en schäfer som hette Rita, men jag hade inga klasskamrater som hette så, säger Catharina Grünbaum.

Kolla själv – är din fyrbenta väns namn med på listan?

Här är de populäraste hundnamnen i Väsby:

1. Molly

2. Rocky

3. Leo

4. Charlie

5. Bella

6. Wilma

7. Tyson

8. Hugo

9. Ronja

10. Selma, Luna, Sigge och Stella delar på tiondeplatsen.

Källa: Jordbruksverket