Över 200 år sedan sommaren kom så tidigt

Anette Carlsson och Katarina Cederberg njuter av solen på Mariatorget.
Anette Carlsson och Katarina Cederberg njuter av solen på Mariatorget.
Sommaren har kommit till stan. Den anlände den 17 april - åtminstone enligt meteorologerna.
– Det var ju fantastiskt i fredags. Men nu är det lite svalare, säger Anette Carlsson, som firar in sommaren med en glass på Mariatorget.

I fredags var det högsommarvarmt i Stockholm. Soltörstande stockholmare sökte sig till bryggorna och en och annan modig tog årets första dopp.

Men sommaren kom faktiskt till stan redan i tisdags, den 17 april. Åtminstone enligt meteorologerna. Meteorologisk sommar innebär att dygnsmedeltemperaturen legat på minst 10 grader under fem dygn i följd.

Sedan temperaturen började mätas på Observatoriekullen i Stockholm 1756 har sommaren bara vid ett tillfälle anlänt tidigare. Det var under den varma aprilmånaden 1803 då sommaren började redan den 14 april.

Även 1996 och 1964 anlände den meteorologiska sommaren till Stockholm den 17 april.

Kyligare redan i morgon

På en bänk vid Mariatorget sitter Anette Carlsson och Katarina Cederberg och äter en glass i solen. De njuter av det vackra vädret, men tycker kanske inte riktigt att det är sommarvarmt.

– I fredags var det kanon, det var 23 grader! Man kunde till och med sitta ute på kvällen. Nu är det lite svalare, säger Anette Carlsson.

Hon bor i Upplands Väsby men hälsar på kusinen Katarina som bor på Södermalm.

– Det ska ju bli kallare nu har jag hört, så man får passa på. Anette har tjatat hela morgonen om att vi måste gå till Mariatorget och köpa glas, säger Katarina Cederberg och skrattar.

Och det gäller att ta vara på solen idag. I morgon ser det ut att bli betydligt svalare – då når temperaturen inte upp till tiogradersstrecket. Men även om det blir mer normala vårtemperaturer innebär inte det att det blir meteorologisk vår. Om den meteorologiska sommaren väl har kommit så är den här för att stanna.