Sällsynt busksångare sjunger i natten – vill lura till sig en fru

Busksångare som Täbybon Christer Brostam har fotograferat i Näsby slottspark. Den sällsynta fågel sjunger om natten för att locka till sig en fru – men just nu är det mest fågelskådare som dras dit av sången.
Den sällsynta busksångaren i Täby sjunger om natten för att locka till sig en fru men har hittills bara lyckats locka till sig fågelskådare.
Undrar du vad det är som händer om nätterna vid Näsby slott?
Förmodligen är det inte spöken du har sett utan fågelskådare som smyger i natten för att lyssna på två sällsynta busksångare.

Näsbyparkbon Christer Brostam, ornitolog och fågelskådare sedan 50 år, reser över hela världen för att titta på sällsynta arter.

Men just nu behöver han inte gå längre än till slottsparken för att lyssna till den i Sverige mycket sällsynt gästen.

– Den sitter där och sjunger på nätterna för att lura till sig en fru.

Här nere vid vattnet i Näsby slottspark i Täby har Christer Brostam sätt den sällsynta busksångaren sitta och sjunga sina lockrop efter en fru.

Sjunger vid vattnet nedanför slottet

Busksångaren, som övervintrar i Indien, trivs bäst i buskiga våtmarker i Ryssland, enligt SR-programmet P2-fågeln. Christer Brostam förklarar att busksångare ofta häckar i Medelhavsländerna och upp till Polen, men att den är ovanlig i Sverige.

”Den sitter där och sjunger på nätterna för att lura till sig en fru.”

Christer Brostam, ornitolog

Ändå är det inte första gången en busksångare är på besök i slottsparken i Täby, enligt Christer Brostam.

– För två tre år sedan var det en sådan fågel just vid den biotopen. Om man går nedanför slottet vid vattnet. På dagen sitter den lågt ner och på nätterna lite högre upp.

Är två konkurrerande busksångare

Nu är den sällsynta gästen tillbaka igen. Och denna gång i dubbel upplaga.

– De har flugit fel i och med att det har varit varma vindar. Om det hade varit motvind och nordanvind hade de aldrig kommit till Näsbypark.

Är det ett par som kommit hit?

– Nej, det är två hannar som sjunger.

Har lockat till sig många fågelskådare

Christer Brostam vill tipsa andra Täbybor om att ta sig till Näsby slottspark för att lyssna busksångarnas nattliga serenader.

Han har dock hört den även i gryningen innan grävmaskinerna kör igång, men det är på nätterna som busksångarna kör sin fulla repertoar.

– Det har varit väldigt mycket fågelskådare som har varit där på nätterna och stått och lyssnat på den. De reser långt för att höra den här fågeln.

Hur låter den?

– Det låter sig inte beskrivas. Den härmar och låter så konstigt. Rappar till ibland och sedan sjunger den mjukare melodier, säger Christer Brostam och tillägger att busksångare kan härma 10-20 andra fågelarter.

Christer Brostam är övertygad om att det två hanarna har begått ett misstag.

Får svårt att hitta en dejt i Täby

De sitter nu ungefär 100 meter ifrån varandra och sjunger för full hals, men herrarnas möjlighet att hitta en fru i Täby är försvinnande små.

– Jag tror inte det. Men chansen finns ju. Hannen kommer först för att hitta var de ska häcka.

Christers får larm om sällsynta fåglar

Christer Brostam är stolt över att hans vackra bild på busksångaren i Täby nu sprids i fågelskådarkretsar och vill gärna visa upp den för Mitt i Täbys läsare. Fågelskådare trivs tydligen – precis som många fåglar – i flock och tipsar gärna varandra om nya fynd.

– När det dyker upp en häftig fågel får jag ett larm på telefon var fågeln befinner sig, berättar Christer Brostam.

Här kan du lyssna på busksångarens läte.