Nätet fylls av berättelser om sextrakasserier

Linnéa Claeson hoppas på lagändringar för sexuella trakasserier.
Linnéa Claeson hoppas på lagändringar för sexuella trakasserier.
Just nu fylls sociala medier av berättelser om sexuella trakasserier i nätkampanjen #metoo. De flesta som berättar om vad de varit med om är kvinnor. Något som handbollsspelaren Linnéa Claeson reagerar över.
– Jag tycker att män också ska bryta tystnaden. Nätet är fullt av kvinnor som vittnar och lika många män som håller käften, säger hon.

De senaste dagarna har kampanjen #metoo nått Sverige. Det är en kampanj där kvinnor berättar om sexuella trakasserier de har utsatts för. Och det är många.

– Alla kvinnor jag känner har blivit utsatta på ett eller annat sätt. Det är vanliga tjejer som berättar om deras upplevelser att leva som kvinna och det är för jävligt att det ska vara så, säger handbollsspelaren Linnéa Claesson till Mitt i.

Den före detta Skuruspelaren och Kungsholmsbon är numera kanske mer känd som grundare av Instagramkontot Assholesonline, där hon medvetandegör sexuella trakasserier och näthat som Mitt i skrev om i våras.

Linnéa menar att #metoo-kampanjen är jätteviktig då den får kvinnor att vittna tillsammans och att många äntligen vågar dela med sig om hur verkligheten ser ut.

Nya lagstiftningar

Nu hoppas hon att denna kampanj ska sätta press på makthavarna. Att de ska se till att sexualbrott förebyggs och utreds samt införa en samtyckeslag och lagstifta om oaktsamhetsbrott.

– Hemskt att det behövs kampanjer och ambassadörer för att så här viktiga frågor ska få gensvar. För mig är arbetet mot sexuella trakasserier så pass viktigt att jag aldrig tvivlar på det. Det är aldrig lätt men alltid värt det. Nu får det vara nog, säger Linnéa Claeson som även mottagit flera dödshot.

Flera kända svenska kvinnor har hoppat på kampanjen och berättar om hur de har blivit sexuellt trakasserade, på jobbet, på stan, i vardagen – överallt.

Håll inte på att tjafsa om att alla män inte är likadana – hjälp till istället!

Vad anser du behöver göras?
– Jag tycker att män också ska bryta tystnaden. Nätet är fullt av kvinnor som vittnar och lika många män som håller käften. De behöver vara med att engagera sig och säga ifrån, alla krafter behövs. Håll inte på att tjafsa om att alla män inte är likadana, det är ingen som säger det. Hjälp till istället!

Vad önskar du dig just nu?
– Att män slutar att våldta. Det står högst upp på min julklappslista.