Nu mår sköldpaddan bra – äter räkor

Nu bor sköldpaddan i ett akvarium i Danderyd.
Nu bor sköldpaddan i ett akvarium i Danderyd.
I helgen hittade Micke Erlandsson en sköldpadda i Väsbyån. Då var den illa tilltuffsad och ville inte äta. Men nu verkar läget vara bättre.

Många Väsbybor blev oroliga när ett inlägg om en bortappad sköldpadda delades i Facebookgruppen Det är i Väsby det händer. Micke Erlandsson hade hittat sköldpaddan i Väsbyån när han var på en promenad.

Hos veterinären mötte han en man som la upp en bild på sköldpaddan i gruppen och frågade om någon kunde ta hand om den. Det var det ingen som gjorde men många Väsbybor erbjöd sig att adoptera den. Men eftersom Micke polisanmält händelsen lämnades den in till polisens stöldgods.

Nu verkar sköldpaddan må bättre och snart kan han få ett nytt hem. Akvarievärlden i Danderyd sköter om upphittade kräldjur åt polisen och Martin Franzén som sköter företaget berättar att sköldpaddan verkar ha piggnat till.

– Hälsan är det inget fel på, säger Martin.

Sköldpaddan hittades i Väsbyån.

Hemma hos Micke ville sköldpaddan inte äta något men nu har han lyckats få i sig en halv räka.

– Ofta är det med djur som med människor att känner de sig oroliga är det svårt med aptiten. Har de inte ätit på ett tag kan det funka med något de tycker om. Det viktigaste är att de kommer igång med ätandet igen.

Nu kommer sköldpaddan vara kvar i polisens ägo i tio dagar men därefter tar Akvarievärlden över den. Då kommer de försöka hitta ett nytt hem åt sköldpaddan.

– Det är viktigt att den kommer till ett bra hem så det kan ta en månad innan den flyttar.

Martin berättar att det här är en amerikansk sköldpadda av sorten mysksköldpadda. Många sköldpaddor som släpps ut är rödörade vattensköldpaddor eftersom de varken får köpas eller säljas. De räknas nämligen som en invasiv art som kan slå ut andra sköldpaddsorter.

– När någon har hittat en sån måste vi tyvärr avliva den. Om du har en sån sköldpadda får du så klart ha den tills den dör men du får inte annonsera om att sälja eller ge bort den och den får inte skaffa ungar.