Stefan hade änglavakt: ”Älgen bara dök upp”

Älgen dök framför bilen till Stefan Marklund från Brottby.
Älgen bara dök upp framför bilen till Stefan Marklund från Brottby.
Stefan Marklunds bil blev totalkvaddad av älgen.
Stefan Marklunds bil blev totalkvaddad efter älgkrocken.
Stefan Marklund
Stefan Marklund krockade med älgen på Angarnsvägen.
Stefan Marklund, 45, hann inte väja för älgen som kom upp ur diket i kvällsmörkret på Angarnsvägen.
Som tur kunde både han och dottern kliva ur den mosade snickarbilen oskadda efter krocken.
Nu vill han tacka alla medtrafikanter som stannade och hjälpte till efter olyckan.

Stefan Marklund var på väg hem till Kårsta, Vallentuna, vid 19-tiden på onsdagskvällen efter att ha hämtat upp sin 12-åriga dotter som hade varit och tränat med sitt fotbollslag på Gym och Sim.

I höjd med Åsta Gård på Angarnsvägen sker det alla bilister som är ute och kör på landsvägar bävar för. Från Angarnsjöängen kommer en älgko springandes rakt framför bilen.

– Jag hann bara konstatera att det var en älg i diket. Den dök upp från ingenstans sen smällde det, säger Stefan Marklund.

Luktade illa och kom rök

Två sekunder efter Stefan skymtat älgens huvud och trampat bromspedalen i botten träffar bilens front närmst förarsiden älgen. Efter att han fått stopp på bilen som höll hastigheten 60 kilometer i timmen vid krockögonblicket hamnade älgen till höger om passagerarsidan utan att ha gått igenom framrutan.

– Det kom rök från huven så jag blev rädd att bilen skulle smälla och kopplade loss mig och dottern så vi kunde ta oss ur. Men efter ett tag slutade bilen ryka.

Stefan Marklunds bil blev totalkvaddad av älgen.

Största delen av älgen tog i fronten av bilen. Foto: Läsarbild.

Fick en reflexväst

Som tur körde de i en snickarbil som är högre än en vanlig bil vilket förmildrade krocken. Därför kunde Stefan och dottern kliva ur bilen chockade men oskadda. Samtidigt hade flera bakomliggande bilar hunnit stanna redo att bistå med hjälp i kaoset.

– Det stannade jättemycket folk på en gång. De sopade undan bildelar på vägen och tog oss till sidan. En gav mig en reflexväst eftersom jag var för chockad att tänka på att leta fram min egen.

Vill tacka alla

En vänlig själ skjutsade dottern tillbaka till gymmet för att hon skulle få komma in i värmen. Stefan fick även en burk med kakor att knapra på i väntan på bärgare skulle komma och frakta bort den kvaddade bilen.

– Jag är väldigt tacksam att så många stannade och visade sin hänsyn. En stort tacka till alla er, säger Stefan.

Älgen hade två foster i magen

Älgen gick det sämre för, vars liv inte gick att rädda även om den lyckades ställa sig på benen direkt efter smällen. 20 minuter efter nödsamtalet anlände viltvårdare och flera jägare som konstaterade att älgkon som var havande med två foster i magen, var tvungen att avlivas på platsen.

Dagen efter krocken mår både Stefan och dottern bra.

– När vi åt frukost imorse berättade min dotter att hon hade sovit bra och kunde gå till skolan som vanligt i dag, säger Stefan som måste ordna med en tillfällig jobb-bil tills det löst sig med försäkringsbolaget.