Trädet som vägrar vintern…

Lindallén i början av hösten.
Lindallén i början av hösten.
Lindallén vid det stora snökaoset den 9 november.
Lindallén vid det stora snökaoset den 9 november.
Lindallén i slutet av november.
Lindallén i slutet av november.
Gunnel Nordin vid den motstridiga linden.
Gunnel Nordin vid den motstridiga linden.
Linden i Ulriksdals slottsallé vägrar följa strömmen. Gör tvärtemot sina 95 avlövade polare och behåller klädseln på.

Varför vara som alla andra när man kan vara helt unik? Så verkar en av lindarna vid Ulriksdals slott tänka. För till skillnad från sina 95 vinternakna kolleger i allén har det bestämt att hålla kläderna på en bra bit längre än de.

Bergshamrabon Gunnel Nordin har följt trädets motståndskamp under senhöst och vinter.

– Det började med att jag såg ett illgrönt träd, fast de andra var jättegula då. Sen kom ju den här snön, och då hade alla andra träd fällt sina löv, men inte detta.

Trädet, som är en lind,  har betett sig likadant i flera år, menar Peter Lamming.

– Det är märkligt. Nittiosex träd står i en allé, men just det här trädet märker inte att det är höst. Det vägrar inse fakta, säger han.

Vad är det då som ligger bakom fenomenet? Enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet, reagerar träd ofta på kortare dagslängd, vilket i sin tur styr när de börjar ta tillbaka klorofyll ner i stammen så att löven blir gula och sedan faller av.

– Det finns en individuell variation för vid vilken tidpunkt träden sätter igång processen, men det är också så att träd från olika breddgrader startar vid olika dagslängd. Det skulle alltså kunna vara så att det gröna trädet kommer från en plantskola där trädens ursprung är längre söderut i Europa än de andra träden, säger han.