”Trodde jag såg månen och solen samtidigt”

Mervi såg sitt livs första halo i Väsby.
Mervi såg sitt livs första halo i Väsby.
Först trodde hon inte sina egna ögon så hon tog ett kort. På bilden såg det ut som att det stod två solar på himlen samtidigt.
– Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv.

Tidigt på eftermiddagen fick Mervi Koskinen sig en riktig tankeställare på Herrgårdsvägen i Väsby. Hon trodde att hon såg en måne och en sol samtidigt.

– Jag var tvungen att ta ett kort på det jag såg men där såg jag också en ljuspunkt bredvid solen, som två solar. Men det är ju helt omöjligt! säger Mervi.

Klimatologen Sverker Hellström på SMHI konstaterar att det rör sig om en halo på en blank sekund efter att sett bilden. Det är ett ljusfenomen som bildas när ljuset från solen reflekteras i iskristaller i luften.

– På den här bilden ser vi det som en rund ring i en 22-graders vinkel kring solen. I samma höjd som solen syns en ljuspunkt, en bisol, säger Sverker.

Så Mervi var inte helt fel ute när hon tyckte att hon såg två solar, det var en sol och dess spegling.

En halo kan se ut på olika sett: som en cirkel kring solen eller wen ljuspelare ovanför. Men det är inte bara solen som kan skapa en halo, på vintern syns de ibland ovanför starka gatlyktor.

Tips: Vill du briljera med dina nya kunskaper om ljusfenomen i samtal med kollegorna uttalas det ”haa-lo” på svenska och ”hej-lo” på engelska.