Nu vänder vädret – igen

Vädersvängningar från kallt till varmt
Ta adjö av vintern – för den här gången.
Glöm iskylan de senaste dagarna. Nu bjuder februarivädret på ännu en svängning och plusgraderna kommer tillbaka till Stockholm.
Men enligt SMHI är det inte våren som gör intåg.

Minusgrader och isande kyla efterföljde en tid av mildare väder.

Men ännu en gång är det snabba ryck och från och med torsdag kan det vara dags att hänga upp den tjockaste vinterjackan på galgen igen.

– Mild luft är redan på väg in och de närmaste dagarna kommer det att vara plusgrader, i alla fall under dagtid, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Är det ett första tecken på att våren är på väg?

– Svårt att säga. Det är ju temperaturer strax över de normala, men det kommer fortsättningsvis vara minusgrader på nätterna vilket gör att vintervädret håller sig kvar.

Definitionen för meteorologisk vår är när medeltemperaturen ligger över noll grader – sju dygn i följd. Något som inte brukar ske förrän i mars.

– 16 mars är genomsnittsdatumet för Stockholm. Men under 2000-talet har vi sett allt kortare vintrar och det är möjligt att våren kommer tidigare än så, säger Sandra Andersson.

Svängningarna normala

Hon säger att de snabba vändningarna är typiska för den svenska vintern och att vi även in på vårkanten får räkna med svängande temperaturer och väder.

Men de varmare dagarna i samban med kalla nätter – kan få sina konsekvenser.

– Det gör ju att snö smälter på dagtid och sedan fryser på under nätterna. Något som ger förutsättningar för halka på vägarna.

Enligt prognosen väntas även nederbörd i form av snöblandat regn i början av nästa vecka.