Vildsvin galopperade runt i bostadsområde

Att vildsvin skuttar runt bland höghusen i Väsby hör som tur var inte till vanligheterna. Men det finns en oro för att problemen med svinen ska öka i kommunen.
– Både exotiskt och skrämmande, säger Hasse Östlund som filmade svinet i Runby backar.

Att springa till bussen är inte en särskilt ovanlig företeelse men i lördags såg Hasse östlund en minst sagt otippat löpare ränna i full galopp mot bussen i Runby backar, Upplands Väsby. Det var ett vildsvin i full fart som fick bussen att tvärnita när det susade över gatan.

– Jag skulle åka och titta på en bil med dottern och då mötte vi det där djuret. Han var rätt stor, det var ju ingen liten gris direkt, säger Hasse Östlund.

När svinet sprang ut framför en bussen förstod de hur stort djuret faktiskt var. Hasse berättar att det var en blandning av spänning och rädsla han kände.

– Jag hann inte riktigt tänka mer än ”oh, ett vildsvin”, man förväntar sig inte det mitt i ett bostadsområde. Det är väl ett Stockholmssyndrom, det är väl vardagsmat för norrlänningar.

Filmen la han upp på sin Facebooksida och den tog snabbt fart. På tisdagsmorgonen har den över 1100 likes och 12 000 visningar.

– Min dotter propsa på att jag borde lägga ut en. Men jag är för gammal för att förstå om det där är någon merit eller inte och jag bryr mig inte så värst mycket, säger Hasse Östlund.

Störst problem i norra Väsby

Även om det rör sig vildsvin i kommunen är det väldigt ovanligt att de kommer in i tätbebyggda områden.

– Det är fösta gången jag har hört att de har uppträtt i samhället i Väsby, de brukar röra sig i skog och mark, säger Jonatan Skoot, naturvårdare i Upplands Väsby kommun.

Men när beståndet ökar i södra Sverige påverkas även Upplands Väsby. De senaste åren har viltolyckor med vildsvin ökat i länet och markägare i kommunen märker av problem med att svinen bökar upp gräsmattor i jakten på mat.

– De är så pass vanliga i kommunen att det är ett problem för både kommunen och markägare och det finns en oro för att det är ett eskalerande problem, säger Skoot.

Var försiktig och prata högt

Att vildsvin blir aggressiva mot människor är väldigt ovanligt men den som ser ett vildsvin bör ändå ta det säkra före det osäkra eftersom det är stora djur: honor kan väga över 100 kilo och hanar upp mot 200 kilo.

Att prata högt och tydligt kan skrämma bort djuren, se till att hålla avståndet och håll uppsikt på om det finns fler djur omkring dig så att du inte hamnar mellan en sugga och hennes ungar. Man gör även klokt i att hålla hundar kopplade i skogen eftersom löst springande hundar kan stressa svinen.

– Om man har en fristående soptunna på tomten bör man se till att den är ordentligt försluten med ett lock och så här års gör man klokt i att ta undan all fallfrukt som samlas under träden eftersom det lockar till sig vilda djur, säger Skoot.