Snäll protest ska minska husbygge

Erik Slottner (KD) träffar Jan Borchies som vill minska de planerade byggnationerna vid Stjernströms väg i Axelsberg.
Erik Slottner (KD) träffar Jan Borchies som vill minska de planerade byggnationerna vid Stjernströms väg i Axelsberg.
Söderortsborna blir allt mer kreativa i sina protester.

Jan Borchies anser att det planerade bygget i Axelsberg blir för skrymmande. För att visa detta knöt han i förra veckan rödvita plastband runt byggplatsen.

Jan Borchies fixar till plastbandet vid ena stolpen. Han har bjudit in stadsbyggnadsnämndens politiker.

Två har tackat ja till kaffe och bulle och rundvandring på plats. Den här dagen är det Erik Slottner (KD) som ska komma.

– Plastbandet är ett sätt att visualisera hur stort huset blir och var det hamnar, säger Jan Borchies, som själv bor precis intill.

Över hundra personer i området är kritiska till planerna att bygga sammanlagt 55 lägenheter i två hus på Stjernströms väg i Axelsberg.

I förslaget ingår även en förskola med åtta avdelningar.

Jan Borchies och hans närmaste grannar är inte mot hela bygget, men anser att flygeln på det närmaste huset bör tas bort eller flyttas, eftersom det skär av deras utblick mot grönområdet.

– Vi hamnar liksom på deras baksida och det är väldigt ovanligt att man bygger så. Om man tog bort den här delen så skulle man få en större gemenskap mellan husen och spara träd.

Kristdemokraten Erik Slottner lyssnar medan han mumsar på en bulle. Han tycker att själva platsen är bra att bygga på, men säger att han förstår synpunkterna med flygeln. Vad han kommer att ta för ställning i frågan är för tidigt att säga.

– Men det är alltid bra att komma ut och titta på plats. Jag bor ju på Kungsholmen och känner inte till Axelsberg lika bra.

Många medborgare bjuder in er till möten. Vad avgör om ni tackar ja?

– Det är almanackan. Men Jan här var ju smart och föreslog flera olika tider och då är det ju svårare för mig att säga att jag är upptagen. Sedan är det ju hur långt projektet kommit. Det bästa är ju att åka ut i startskedet för då finns tid att göra ändringar.

Liksom Jan Borchies använder sig allt fler av oväntade knep för att nå ut med sitt budskap. I torsdags samlades ett 20-tal personer för att ropa och sjunga i en protest mot den stora skola som planeras vid Trekanten.

– Den nya vågen av snälla protester väcker en del uppmärksamhet. Det är lite roligare än de vanliga klagosångerna, säger Hanna Berheim, pr-konsult på Westander.

Hon påpekar att det bästa tipset för politisk påverkan att lyfta fram allmänintresset i frågan. Det andra är att utgå från politikernas egna löften och visa hur det egna förslaget kan uppfylla dessa.

Det är lite roligare än de vanliga klagosångerna.Hanna Berheim, pr-konsult

Fakta

Fler udda sätt att protestera

Utställning av djurfoton runt sjön Trekanten för att visa vilka naturvärden som kan hotas om skolbygget blir av.

Manifestation med skrik och sång vid Trekanten av samma skäl som ovanstående.

Skynkning. Olikfärgade tygstycken har hängts ut ur fönstren mot olika byggprojekt

Mänsklig kedja mot bebyggelse på Nytorps gärde. Ett par hundra människor höll varandra i händerna vid en manifestation.