Min lokala hjälte

Snålt med bidrag vid begravningar

När Magnus och Per Pjerners mamma dog fanns inte pengar till begravningen. Men beskedet om att de fått bidrag till detta kom först fem dagar före begravningen.

Nu får kommunen kritik för detta – och även för att bidraget ligger lågt.

– Det kändes jobbigt att inte veta hur det skulle bli. Utan bidraget kan vi inte betala, säger Magnus Pjerner.

Hans 67-åriga mamma Kerstin gick bort den 5 mars, bara några månader efter att hon fått cancerbeskedet. Hon hade låg pension och saknade sparkapital.

Magnus och hans bror Per är själva delvis arbetslösa och hade inte heller några pengar över för att betala en begravning.

I morgon onsdag är begravningen. Knappt 14 000 kronor kostar den enkla ceremonin med bårtäcke och kremering. Mammans aska ska sedan placeras i minneslunden, som hon önskat. Någon minnesstund med kaffe och tårta blir det inte.

– Vi hade nog valt bort det även om vi haft pengar, vi känner oss nog inte så jättesociala efter begravningen, säger Magnus Pjerner när Lokaltidningen Mitt i träffar bröderna i minneslunden på Lidingö kyrkogård.

14 000 kronor är en låg kostnad för en begravning. Snittbegravningen i Sverige kostar 25 000 enligt Sveriges Begravningsbyråers förbund (SBF). Men i mammans dödsbo fanns inte pengar för att betala de 14 000 kronorna. Magnus och Per sökte därför bidrag från Lidingö stad.

Men beskedet från Lidingö stad dröjde, trots att de ringde många gånger, och trots att även deras begravningsentreprenör hörde av sig. Först i fredags, fem dagar före begravningen, fick de besked om att de skulle få hjälp.

Kerstin Erhav som hjälpt bröderna och driver begravningsbyrån Aster säger att det är oerhört viktigt att sådana här ärenden tas om hand snabbt.

– Det är ofta ett stort steg att söka ett sådant här bidrag. Då är det oerhört pressande att inte få besked om hur det går, säger hon.

Leif Söderholm, som är socialchef i Lidingö stad tycker också att det är viktigt att anhöriga kan få ett snabbt besked socialbidrag i ett sådant här läge. Men han tycker inte sjutton dagar låter som en onormal väntetid för att få besked.

– Det tar tid att gå igenom ett dödsbo, det låter inte som en extrem handläggningstid, säger han.

Men Ulf Lernérus på Sveriges begravningsbyråers förbund tycker det är alldeles för lång tid.

– Vi har klagat mycket på det här i många kommuner. En vecka högst är rimligt att vänta tycker jag.

Den rekommenderade bidragssumman som betalas ut av Lidingö stad ligger på 17 600 kronor just nu. Det är lågt jämfört med många andra kommuner. Socialstyrelsen rekommenderar att kommunen ger upp till ett halvt basprisbelopp, 22 000 kronor men enligt Ulf Lernéus på SBF finns det kommuner som betalar ut närmare 40 000 i bidrag. Solna och Vaxholm erbjuder exempelvis 22 000.

– Det är inte bra att det är så olika, säger Magnus Pjerner.

Leif Söderholm säger dock att den övre gränsen för begravningsbidrag är flytande. Handläggaren kan besluta om bidrag upp till 17 600 kronor, enhetschefen upp till 19 800 och belopp däröver prövas av Leif Söderholm. Men det händer väldigt sällan att någon får mer än 17 600 kronor.

SBF ser att behovet av social­bidrag till begravning ökar på riksplanet och i Lidingö ökade antalet som söker sådant något de senaste tre åren, även om det minskade igen 2011.

Kerstin Erhav på begravningsbyrån Aster har fyra ärenden där socialbidrag behövs just nu och tror att det kommer att öka allt mer.

– Vi går in i en tid där väldigt många äldre som avlider inte har mer än folkpensionen, säger hon.

Magnus och Per Pjerners mamma kommer att begravas i minneslunden på Lidingö kyrkogård.

Fakta

Begravningsbidrag

Så mycket erbjuder några Stockholms­kommuner:

Solna 22 000 kronor.

Vaxholm 22 000 kronor.

Lidingö 17 600 kronor (betalar i första hand ”nödvändiga” kostnader som kista och bärare).

Täby 14 980 kronor.

Stockholm 20 600 kronor.