ANNONS

15-åring snapchattade ”blattejakt” – åtalas

attunda tingsrätt
Videon spelades in i ett trapphus på skolan i slutet av augusti.
En 15-årig kille från Sollentuna åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha spridit en video på Snapchat där han hållit i en batong och skrivit "blattejakt".
ANNONS

I augusti spreds Snapchat-videon där 15-åringen håller i en batong med texten ”blatte jakt”. Den skickades till 90 personer och ungefär 70 uppskattas ha sett meddelandet, enligt åtalet.

15-åringen erkänner händelseförloppet men nekar till brott.

En annan kille i samma ålder hade med sig batongen på skolområdet och åtalas för brott mot lagen om förbud beträffande farliga föremål. Han erkänner brottet.

Rektorn anmälde

Pojken som står åtalad för hets mot folkgrupp har i förhör berättat att Snapchat-videon spelades in i ett trapphus på skolan i samband med att han höll i en batong som han fått låna av sin kompis.

I videon syns en hand som håller i en batong – meddelandet i filmklippet lyder ”Blatte jakt:)”.

Videon lades ut som en så kallad Snapchat-story, vilket innebär att den som längst kan visas i 24 timmar. Några andra elever på skolan såg filmsekvensen och kontaktade rektorn, som senare anmälde händelsen.

Pojken har i förhör berättat att han ångrar videon och att den var tänkt som ett skämt. Efter händelsen skickade han ut ett meddelande med en ursäkt till sina följare på Snapchat.

”Ett pojkstreck”

Pojkens försvarsadvokat Per-Olof Jönsson har tidigare framfört att den slutna krets som har kunnat se pojkens inlägg på Snapchat är så pass liten och begränsad att gärningen inte att kan utgöra brott.

– Min klient ser det som ett pojkstreck och inte som ett brott. Samtidigt förstår jag att samhället måste beivra detta, men uttalandet är inte riktat mot någon preciserad grupp. Förmodligen har det skett utan baktanke, säger Per-Olof Jönsson.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.