ANNONS

Snart är hon klar – efter 21 år

Rolf ”Julle” Bernström har ägnat 21 år åt sin mahognybåt Lavenir III. ”Jag är enveten. Om jag ska göra något så gör jag det ordentligt.”
Rolf ”Julle” Bernström har ägnat 21 år åt sin mahognybåt Lavenir III. ”Jag är enveten. Om jag ska göra något så gör jag det ordentligt.”
Julle Bernström är perfektionist. I 21 år och 20 000 timmar har han renoverat sin stora kärlek, mahognybåten Lavenir III. Om några veckor ska hon i sjön.

– Folk kallar mig galen.
ANNONS

49-fotaren Lavenir III är det första som möter besökarna vid Båtsällskapen Arken i Kungsängen. Dagen innan Mitt i besöker klubben har en handfull frivilliga samlats för att bogsera ut den 12 ton tunga båten i solskenet.

– Jag har en del kvar att göra, säger Rolf ”Julle” Bernström och skruvar fast styrstolen, en gammal frisörstol som han fått av en bekant.

Förra veckan hade Julle Bernström ”semester”. Då jobbade han över 90 timmar för att få båten klar för sjösättning.

– Det är bra att jag har nära hem, säger han och pekar mot klubbstugan, hans bostad sedan 23 år tillbaka.

Det är inte första gången han tar den 50 meter långa promenaden mellan båten och klubb­stugan. När Lavenir III gick på grund 1994, bara fem år efter att han köpte henne, fick hon bärgas bort med en färja. Skrovet var skadat och behövde brytas upp och ersättas. Vattnet forsade in.

– Vid den tiden bodde jag i båten och hade alla kläder ombord. Tvättlinan med alla blöta kläder blev flera hundra meter lång, säger han.

Renoveringen startade samma år. Men Julle Bernström hade ingen aning om vad som väntade. När han bröt upp skrovet möttes han av metervis med murkna brädor.

Varenda planka fick brytas upp och Julle byggde en bastrumma för att koka och forma det nya virket. Efter 2 000 skruvar och hundratals timmar av handslipning var han klar. Trodde han.

Plankorna på övre däck var lika genomruttna.

ANNONS

– Vid ett tillfälle tänkte jag, vad har jag gett mig in på? Jag var tvungen att ta en paus och fundera på om det var värt all tid och alla pengar. Men att ge upp har aldrig varit aktuellt.

Renoveringarna fortsatte. Fronten fick nya bräder, uppsågade i femmillimetersskivor, sedan hoplimmade. Allt i mahogny.

– Mina vänner säger: ”Varför bygger du en byrå om du ska ut på sjön?” Mahogny ska inte vara i vatten egentligen. Det drar åt sig vatten och får du inte ut vattnet fryser mahognyn sönder. Det blir som sågspån.

2012 tog han ut henne på en testtur. 100 personer var samlade för att bevittna premiären.

– Det var en enorm känsla att glida ut efter så många år. Då hade hon inte nuddat vatten på 18 år.

Men än är han inte klar. De nyrenoverade motorerna ska sättas i och ett helt nytt elsystem installeras. Den 8 juli bär det av igen.

Är du klar då?

– Inte riktigt. I vinter – kanske.

Fakta

Ordförande i båtklubben i 35 år

Namn: Rolf ”Julle” Bernström.

Ålder: 69

Bor: Klubbstugan, Båtsällskapet Arken i Kungsängen.

Yrke: Före detta möbelsnickare. Numera besiktningsman för hissar och rulltrappor.

Familj: En vuxen son i Sundsvall. Ett barnbarn.

Engagemang: Ordförande i Båtsällskapet Arken i 35 år. Medlem i Motor Yacht Society.