Min lokala hjälte

Snart blir de tagna på bar gärning

De unga männen filmas av en övervakningskamera en stund innan de sätter sin plan i verket – och grips på bar gärning.
De unga männen filmas av en övervakningskamera en stund innan de sätter sin plan i verket – och grips på bar gärning.
De maskerade tjuvarna gömde sig mellan inner­taken i Hallonbergen centrum när de greps på bar gärning – fastklängda i ett vattenrör.

– Ganska svårt att snacka sig ur, säger Göran Ström vid Väster­ortspolisen.

Klockan 03.56 på fredagsmorgonen den 27 september i år åkte en lastbil ut ur garaget i Hallonbergen centrum. Då passade de två männen på.

Maskerade och utrustade med skruvmejsel, plåtsax, kniv och en burk svart sprejfärg smet de in och tog hissen upp till andra våningen där dörrar leder in till butiker från en korridor.

En av männen gick fram till övervakningskameran och sprejade linsen med svart färg.

I tron att de kunde arbeta ostört började männen rycka i dörrhandtagen. Men alla var låsta. Då klättrade de upp på en lastvagn, bröt upp innertaket och hävde sig upp genom hålet. Där började de med hjälp av verktyg göra hål i väggen mot en butik.

Men sprejfärgen på kamerans lins rann bort, och på övervakningscentralen fick sig väktarna en uppvisning till morgonkaffet.

– Vaktbolaget kunde sitta och följa gärningsmännen hur de rörde sig genom lokalerna. De hade kommit en bit in i väggen när polis grep dem på bar gärning, säger Göran Ström vid Västerortspolisen.

Männen ertappades när de, knäpptysta och så stilla de kunde, klängde sig fast vid ett vattenrör mellan innertaken intill det 40 gånger 20 centimeter stora hål de hade lyckats skära upp.

– Det är ganska svårt att snacka sig ur, säger Göran Ström.

Väl i rätten lades flera saker till bevisbördan. När polisen gjorde husrannsakan i den ena mannens bostad låg ett block på sängen. Under rubriken ”Plan” hade sju punkter antecknats, ”göra hålet” var en av dem.

Dagen före inbrottet hade mannen också gjort sökningar på ”kapa plåt”, ”sticksåg för plåt” och ”teleskopstege” på sin dator.

Mannen nekar till att planen hade med inbrottet att göra, och har sagt att han sökt på verktygen eftersom han är en ”vetgirig person.”

Tingsrätten gjorde inget stort nummer av åklagarens bevis, utan gick på övervakningsfilmen.

Männen dömdes till två månaders fängelse respektive samhällstjänst.

– Det är lite i underkant, tycker jag, säger åklagare Pontus Bergsten som ville få dem fällda för försök till grov stöld.

Männen ska även betala 2 000 kronor var till hyresvärden För­valtaren som fick anlita hantverkare för att laga hålet.

Båda har erkänt försök till stöld. En av männen har förklarat det med att han behövde pengar till hyran.

Fakta

Butiksinbrotten har minskat