Höstdagen är kylig och på himlen flockas molnen. Det spelar ingen roll för Nidal Kersh, Nizar Achmed och Ferid Sfaxi. De träffas ändå för ett dopp på en av Liljeholmskajens solbryggor.

– Vi bor här intill och badar ihop nästan varje dag, även på vintern. Det är bekvämt att ha så nära till badet, säger Nidal Kersh.

Det råder förvisso badförbud vid Liljeholmskajen, liksom vid Stockholms andra kajer. De tre kompisarna skrattar lite åt det. De är knappast ensamma om att använda solbryggornas räddningsstegar som badstegar.

– Det är ofta mycket folk som badar här, särskilt när det är varmt. Inte bara vuxna, barn också, säger Nidal Kersh.

– Badförbudet är inget vi tänker på. Vi mår superbra av att bada, säger Nizar Ahmed.

En av de två solbryggarna vid Liljeholmskajen. Stegarna är än så länge räddningsstegar, inte badstegar.

En av de två solbryggarna vid Liljeholmskajen. Stegarna är än så länge räddningsstegar, inte badstegar.

Märta Lefvert

Vill se satsningar

När killarna får höra att Stockholms stad ska häva badförbudet inför badsäsongen 2025 gör de tummen upp. Det är ju ett förbud som nästan ingen följer, påpekar de. De hoppas att åtgärden åtföljs av lite satsningar på platsen.

– Staden borde ta initiativ till en bastu, till exempel. Jag vet att det kan bli en privatägd bastu härintill men staden borde också satsa på det, säger Nidal Kersh.

Fem nya kajbad

Det var trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) som nyligen gick ut med beskedet att Stockholm ska få fem nya kajbad (se faktaruta). Orsaken är trycket från badsugna stockholmare.

– Intresset för att bada ökar för varje år. Vi tittade på vad som skulle vara bra badplatser utifrån väder, sol och tillgänglighet. Sedan kan det bli fler bad, men det här är ett bra första steg, säger Lars Strömgren.

Målet är att kajbaden ska öppna sommaren 2025, med bryggor och badstegar. Vid Liljeholmskajen ska badet ramas in av bojar och ha en simbar sträcka på runt 70 meter.

Bra vattenkvalitet

Det finns de som tvekar inför ett dopp vid kajerna, av oro för vattenkvaliteten. Men Lars Strömgren har lugnande besked:

– Vi har mätt tre gånger den här sommaren. Det ska vi fortsätta göra, men vid alla platser vi nämner är vattnet tjänligt, säger han.

Ja, utom vid skyfall då. Liljeholmskajen är ett av de ställen där Stockholm Vatten och Avfall släpper ut avloppsvatten för att skydda reningsverk från överbelastning och för att undvika att avloppsvatten tränger upp i folks källare.

– Vid kraftigt regn badar vi inte, av självbevarelsedrift, säger Nidal Kersh med ett litet leende.

De två solbryggorna vid Liljeholmskajen blir ett av stadens fem kajbad sommaren 2025. Badförbudet hävs.

De två solbryggorna vid Liljeholmskajen blir ett av stadens fem kajbad sommaren 2025. Badförbudet hävs.

Märta Lefvert

Bassänger i Marievik

Fler bad är på gång i området. AMF fastigheter bygger en ny badplats i Marievik, som staden ska ta över driften av när det öppnar. Två 25-metersbassänger och en barnbassäng planeras i vattnet intill kajen. De beräknas vara klara tidig sommar 2025.

Toppen, tycker badkompisarna.

– Det behövs fler platser där det är gratis att umgås. Ställen utanför shoppinggalleriorna, säger Nidal Kersh.