Snart byggs 700 nya hyresrätter

Det byggs så det knakar i Upplands-Bro. Nu satsar kommunen på att bygga flera hundra hyresrätter för att få ner kötiderna och möta ett växande behov.

– Det är många som flyttar hit och kommunen växer. Hyresrätter är efterfrågade men också underrepresenterade på bostadsmarknaden, säger kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S).

Särskilt efterfrågas mindre lägenheter som ettor och tvåor. I dag är snitthyran för en lägenhet det lägsta i länet – 934 kronor per kvadratmeter, enligt siffror från Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Men kötiderna ligger på fyra–fem år och efterfrågan är stor.

– Vi är fortfarande med Stockholmsmått mätt en kommun med hyfsade priser och ambitionen är att sänka kötiden. Men vi måste också ha lagom takt i utbyggnaden, säger Camilla Janson.

För att möta behoven planeras flera stora byggprojekt med över 700 lägenheter både i Kungsängen och Bro de kommande åren.

På Enbärsvägen i Tibble byggs tre åttavåningshus med 133 lägenheter och förhoppningen är att de första hyresgästerna kan flytta in redan i april nästa år.

– Intresset över lag är stort, hyresrätter är eftertraktade i alla kommuner, säger Rikard Langerfors, vice vd på Magnolia bostad som är ansvarig byggherre.

Även det kommunala bostadsbolaget Upplands-Brohus är i full gång med att bygga hyreshus med 130–140 lägenheter på Bagarvägen-Målarvägen, som ska ersätta de gamla radondrabbade husen.

– Det blir mest tvåor och treor, säger vd Tore Olsson.

Bolaget planerar även att bygga 16 lägenheter på Köpmanvägen nära pendeltågsstationen i Bro.

större projekt som Ringvägen, Norrboda och Härnevi är ännu i detaljplanefasen. Sammanlagt rör det sig om flera hundra bostäder.

– Det finns ett stort intresse både från bostadsföretag och mark­ägare, de senaste åren har vi fått många förfrågningar om områden som är lämpliga för exploatering, säger Henric Carlson, planarkitekt på kommunen.

Enligt Camilla Janson kan det bli aktuellt att ta fram en strategisk plan för hur kommunen ska växa i framtiden.

– Vi ska sätta oss ner i vår och göra en lägesanalys, titta på hur det ser ut i dag och hur det kan se ut om tio eller trettio år. Det behövs en sådan översikt.

Det byggs mer än någonsin i Upplands-Bro. På Enbärsvägen kommer hyresgäster kunna flytta in redan nästa år.