Då är det slut på byggstöket vid Gallerian

Brunkebergstorg
Så ska nya Gallerian se ut.
Gallerian sett från Hamngatan.
Gallerian sett från Hamngatan.
Bygget av nya Gallerian går in i slutfasen.
Under nästa år är huset klart, men redan till julhandeln öppnar delar av det nya varuhuset för allmänheten.

Gallerian genomgår sin största förvandling sedan invigningen för 41 år sedan. Ett helt nytt hus med glasfasader byggs i korsningen Hamngatan/Regeringsgatan, ett arbete som pågått i flera år.

Delinvigning vid jul

Nu går projektet in i sin slutfas. Det dröjer till 2019 innan hela projektet är klart men redan till julhandeln 2018 sker en delinvigning av Gallerian.

– Det blir ett 20-tal nya koncept och vi kommer att fördubbla utbudet av mat och dryck, säger Henriette Johansson, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter som bygger det nya kvarteret Urban Escape mellan Hamngatan och Brunkebergstorg.

Presenningarna och byggställningarna som täcker huset kommer dock att vara kvar ett bra tag till. Fasaden, som delvis kommer att sticka ut över Regeringsgatan, är klar först 2019.

Ny takterrass öppnar i vår

Till nästa år ska också gångstråket mellan Kockstorget och Brunkebergstorg vara klart.

– Det har varit klart utmanande att genomföra ett så stort utvecklingsprojekt mitt i stan, men det har gått över förväntan. Gallerian är ikonisk, men behöver en makeover, säger Henriette Johansson.

Under våren utökas Urban Escape-kvarteret med ytterligare en takterass på 1 500 kvadratmeter, på fastigheten intill Brunkebergstorg. Redan nu finns en bro på plats som knyter samman taken. Tanken är att taket ska användas för ”träning, utemiljö, restaurang och caféliv”.

Projektet har väckt kritik från Stadsmuseet som anser att den nya fasaden är för dominant. Även Skönhetsrådet är kritiska och anser att huset borde innehålla fler bostäder.