Snart dags att fira in våren

Sockervadd, varmkorv, körsång och fyrverkeri. Lördagen den 30 april arrangeras Valborgsfirande på flera håll i Bromma bland annat på Ålstensängen och på Snorreängen i Norra Ängby.

Idrottsföreningar, föräldraföreningar, scoutkårer och villaföreningar ser till att eldar tänds runt om i Bromma även i år. Ett av de största arrangemangen sker vid Ålstensängen där det – förutom lotterier, chokladhjul och annan försäljning – blir både körsång och vårtal. I år hålls talet av Brommaprofilen Christian Reimers.

– Valborg för mig är en förhoppning om att ljuset har vänt och vi går mot sommaren. Det är stora förhoppningar knutna till Valborg, om den tid som nu kommer, säger han.

Talet kommer att handla om hembygden, berättar han.

– Jag utgår från den plats vi befinner oss på som har varit befolkad i 1000 år – ja kanske 2000 år om man räknar bronsåldersrösena. Jag kommer att påminna om att många generationer har firat vårens ankomst här före oss, säger han.

Christian Reimers har engagerat sig i Bromma och trädgårdsstaden i många år och ofta pratat om den lokala historien i olika sammanhang. Men nu är det första gången han ska hålla vårtal.

– Jag blev tillfrågad av Ålstensskolans föräldraförening, berättar han.

Valborg är en riktigt gammal högtid med anor från medeltiden. Den importerades till Sverige via Tyskland. Elden, häxor och ungdomlig frisläppthet var viktiga inslag. I städerna fick Valborgsfirandet ett uppsving under efterkrigstiden. Parallellt med barnfamiljernas firande pågår studentikosa arrangemang och en och annan ungdomsfylla.

Valborgseldar i Bromma:

– Ålstensängen (arrangör: Ålstensskolans Föräldraförening)

– Snorreängen vid Kyrksjön (arrangör: Mälarscouterna)

– Ängen vid Klarbärsvägen i Eneby (arrangör: Bromma kyrka Eneby Villaförening)

– Ängbybadet (arrangör: Södra Ängby villaförening)

– Ryssmursängen (arrangör: Åkeshovs Trädgårdsstadsförening)