Min lokala hjälte

Snart dags för final i poesitävlingen

Hässelby-rapparen Jaouli Finess Akofely uppträder i samband med finalen på Kista torg.
Hässelby-rapparen Jaouli Finess Akofely uppträder i samband med finalen på Kista torg.
Estradpoeten Sabrina Ibenjellal är en av jurymedlemmarna.
Estradpoeten Sabrina Ibenjellal är en av jurymedlemmarna.
Lördagen den 6 augusti möts rappare och poeter för att slåss om titeln Sveriges bästa kreolpoet. Hässelby-rapparen Jaouli Finess Akofely uppträder.

Poesitävlingen i Kista har pågått hela sommaren med deltagare från hela Stockholm. Efter två deltävlingar har nio poeter och rappare gått vidare till den stora finalen på Kista torg.

– Det ska bli roligt – roligt att höra alla deltagare. Särskilt våra unga poeter är bra på att överraska, säger rapparen Ali Khamis som sitter i juryn.

Han tycker att alla bidrag hittills har hållit hög standard.

– Många gör det här för första gången, allt har varit bra och innehållsmässigt har det varit många fina texter och berättelser, säger han.

I samband med finalen uppträder även Hässelby-rapparen Jaouli Finess Akofely, känd från TV4-programmet ”Lyckliga gatan” och aktuell med låten ”Stad i ljus”.

Tävlingen hålls på suedikreol, ett ord som lanseras som beteckning för förortsspråket som ibland kallat ”Rinkebysvenska”.

– En kreol är ett språk som uppstår i mötet mellan två eller flera språk och kulturer genom migration eller kolonialism, förklarar Alex Valencia Rodallec, projektledare för tävlingen, i ett pressmeddelande.

Kreolen föds inte direkt, utan först när en ny generation talar den som sitt modersmål.

– Genom världens första poesitävling på svensk kreol är det nu dags för suedikreolen att ta större plats i kulturen, tycker Alex Valencia Rodallec.

Priset för den som vinner poesitävlingen är förutom äran 10 000 kronor.

Finaln börjar klockan 17 på Kista torg.