ANNONS

Snart är det dags att ta över gatorna igen

"Du kan hänga hela dagen på Swedenborgsgatan", säger restaurangchefen Sarah Torstensson
"Du kan hänga hela dagen på Swedenborgsgatan", säger restaurangchefen Sarah Torstensson
Pop up-park på Skånegatan
Pop up-park på Skånegatan
Dags att ta på solbrillorna och låta matintaget ske på gatan. Snart börjar utesäsongen på Södermalm – tidigare än vanligt.
I år kommer nämligen utehänget att vara möjligt ännu längre, något som gläder både krögare och solsugna.
ANNONS

Efter att ha genomlidit den långa mörka vintern kan det vara svårt att minnas hur Södermalm såg ut förra sommaren. Hur färglada stolar, bord och växter tog över på sommargågatorna i stadsdelen och hur gatorna fylldes av blekansikten som satt och lapade både dryck och solsken, såklart.


LÄS MER: Det våras för takbaren


I år är det dags igen för succékonceptet med sommargågator på Söder. Något som välkomnas av krögarna på Swedenborgsgatan, som tycker att sommargågatan är ett lyft för området.

Längre säsong i år

– Det blir en mer kärleksfull gata. För några år sedan gick man inte hit för att sitta ute, men nu blir Swedenborgsgatan mer färgglad och fler kommer hit, vilket är roligare för oss, säger Sarah Torstensson, restaurangchef på Morfar Ginko.

Sarah Torstensson restaurangchef på Morfar Ginko/Pappa Ray Ray, Swedenborgsgatan.

I år har dessutom Stockholm stad beslutat att utöka säsongen för sommargågatorna på Södermalm.

– Skånegatan/Nytorget har sommargågata från 17 maj-18 sept. Tidigare var det juni-augusti. Man kan bara etablera dem i samband med underhållsnatt och det är vad som styr, säger Hans-Olov Blom, som är projektledare för Levande Stockholm.
Även på Swedenborgsgatan blir säsongen cirka en månad längre, från 22 maj-19 september.

– Det betyder massor för oss. Vi sadlar om från att vara ett kvällsställe till att ha lunch och massa annat. De där sista dagarna när man kan ta en öl utomhus betyder otroligt mycket, säger Sarah Torstensson.

ANNONS

Swedenborgsgatan = Bullerbyn

Under säsongen med uteservering behöver man varken gå in eller ens promenera till en annan gata för att få det man behöver, menar Sarah Torstensson.

– Man kan gå till Bageri Petrus och käka frukost, sedan till Johan och Nyström för en kaffe mitt på dagen och sen kan man gå hit för att äta mat. Det blir som ett villakvarter där du är välkommen hem till alla. Det blir som barnen i Bullerbyn, säger hon och skrattar.

Just nu håller de på att planera för sommargågatan. Något som är nytt för i år är att de ska bygga en ny del på innergården för uteservering.

Förutom att etablerade krogar och fik utmed sommargågatorna på Södermalm kommer att ha uteservering, så kommer det även att dyka upp tillfälliga uteserveringar.

”Jätteförfrågan”

– Jag tror att det kommer att finnas en hel del privata initiativ i år där man nyttjar parkeringsplatser för uteserveringar. Information kommer att gå ut till de boende i områdena om vilka områden som kommer att bli sommargågator men också information om möjligheten att ansöka om tillfällig uteservering i parkeringsplats, säger Hans-Olov Blom och fortsätter:

– Det är jätteförfrågan när det gäller det här konceptet.

Vart kommer det att finnas den här typen av uteplatser?

– Jag har jättesvårt att prata om framtid när det handlar om de här sakerna. Vad som kommer att hända om tre månader är jättesvårt att prata om.

Fakta

Servering ute kräver tillstånd

 • För allt som ställs på gatan behövs tillstånd från staden, även om det bara är några stolar eller en byggsäck.
 • Den som vill ställa upp en servering måste dels betala 700 kronor i ansökningsavgift till polisen, dels betala avgift till staden för markanvändningen.
 • Det kostar 2470 kronor i city och 1700 kronor i övriga innerstan.
Källa: Stockholms stad
Fakta

Det här sommargågatorna vill staden satsa på

 • Skånegatan med Nytorget i huvudsak likt 2016 med utredning om möjlighet att använda parkeringsplatser för tillfälliga uteserveringar på Skånegatan mot Östgötagatan.
 • Swedenborgsgatan, i huvudsak likt 2015 och 2016.
 • Rörstrandsgatan, i huvudsak likt 2016 med utredning om möjlighet att använda parkeringsplatser för tillfälliga uteserveringar mot Norrbackagatan.
 • Genomföra sommargågata på Drottninggatan mellan Tegnérgatan och Observatoriegatan koordinerat med arbetet enligt Gångplan för Stockholm.
 • Utreda möjligheteten att skapa gångströmmar till nya Brunkebergstorg med koppling till den sommarinstallation som sommartid realiseras vid Gustaf Adolfs Torg.
 • Utreda möjligheteten att skapa en sommargågata utmed Hornsbergs Strand.
  Mindre mobila pop up-parker planeras runt om i innerstaden och ytterstaden.

 

Källa: Trafikkontoret