Snart dags för halloween

Halloween
Bu! Pumpasoppa är också mat.
Lösgodis
Halloween. Ska det va nåt? Ja, kanske, om man är trött på mörker, regn och rusk och vill lysa upp hösten med en liten fest.
Bättre också än att fira att vi går över till vintertid. Och godis får man ju äta också.

Nu närmar sig halloween, vilket märks i många butiker.

På Willys i Åkersberga har man förberett sig med godis, pumpor, pynt och utklädningsgrejer.

– Det känns som intresset stiger för halloween, men det är bara min känsla, säger Mikael Svensson, butikschef på Willys i Runö.

– Många vill också göra det lite extra festligt just nu.

Så mycket snask som under julen och påsken säljer man inte, men halloween kan möjligen kvala in som god trea när det gäller godisätande.  Däremot säljer pumpor som aldrig förr, berättar Mikael Svensson.

Strykande åtgång på pumpor

– Det blir ju en explosion av försäljning av just pumpor. Vi har sålt runt två ton hittills. Pumpor det går väldigt bra nu – annars säljer de rätt lite.

Lösgodis

Bus eller godis?

Vilken dag som ska firas som halloween är inte helt lätt att besvara, eftersom det rör sig om en relativt nytt fenomen i Sverige.

Halloween infaller traditionellt 31 oktober, kvällen innan det som kallas allhelgonadagen (1 november). I år är det på tisdag.

Men sedan 1772  firar man i Sverige också Alla helgons dag, som infaller första helgen mellan 31 oktober och 6 november, i år är det 4-5 november.

För att inte krocka med Alla helgons dag och kanske för att undvika godisätande mitt i veckan, väljer därför många att fira halloween redan nu i helgen.

– Mina barn klär ut sig i dag (fredag 28/10), säger Mikael Svensson.