Min lokala hjälte

Snart ett år sedan sopkaoset började

Så här såg det ut i trapphuset i januari efter att sopnedkasten stängts. Sedan dess har problemen fortsatt.
Så här såg det ut i trapphuset i januari efter att sopnedkasten stängts. Sedan dess har problemen fortsatt.
Det skulle ta sju veckor. Men snart har sopnedkasten på Skärholmens trygghetsboende varit stängda i ett år, i väntan på en ny sopsug.

Under tiden kalasar råttor och fåglar i överfulla sopkärl på gården.

Kaoset på Ekholmsvägen började i vintras när sopnedkasten stängdes. De provisoriska kärlen på gården frös så att de inte gick att öppna. Högar med soppåsar samlades i portar och trappuppgångar. Eftersom trygghetsboendet saknar personal, så när som på en ensam värdinna, dröjde det innan någon tog hand om de stinkande påsarna.

Riktigt så illa är det inte längre. Halva huset fick sin sopsug i våras och kunde börja använda sopnedkasten igen. Men den andra sopsugen är fortfarande inte i drift. Den byggdes på en plats där marken är för svag för de tunga sopbilarna. Därför måste de som bor på Ekholmsvägen 50–58 fortfarande lämna sopor på gården.

– Det fungerar inte som det ska. Det är ofta överfullt och då kommer skatorna och river ut soporna på marken, berättar Rosika Eriksson, 77 år.

Hon visar hur det ser ut utanför porten till nummer 58. Där ligger jospaket, plastpåsar och annat skräp nertrampat i höstleran.

– Det är inte trevligt. Jag felanmälde det här i söndags kväll. Nu är det onsdag och de har fortfarande inte plockat upp det.

En stund senare är skräpet borta. Men det är inte sopåkarna som har varit där. I stället är det Hans Jonsson, 84 år, som fått nog och själv samlat ihop det.

– Jag tål inte att se skiten ligga. Två påsar med skräp fick jag ihop, säger han.

Kärlen på gården ska tömmas tre gånger i veckan. Enligt Hans Jonsson fungerar det sällan så.

– Det är ganska ofta det blir överfullt. Jag har sett både fåglar och råttor här.

Jörgen Häfker, förvaltare vid fastighetsägaren Micasa, är medveten om brister i sophanteringen.

– Om entreprenören missar en tömning blir det kaos direkt eftersom det är ganska många hushåll här.

När han hör att en 84-åring gör renhållningsarbetarnas jobb blir han förvånad.

– Usch då, det var inte kul att höra. Så ska det inte behöva vara. Vår felanmälan brukar vara på trafikkontoret direkt när vi får in ett klagomål.

En ny sopsug grävs just nu en bit bort, där marken ska hålla. Enligt Jörgen Häfker ska den vara i bruk runt årsskiftet. Då kan alla sopnedkast användas igen.

Fakta

Här klagas det på sophämtningen