Snart får groddjuren en egen tunnel på ön

Snart byggs Lidingös första tunnel för grodor och salamandrar.

Tunneln ingick i avtalet när Sörab ansökte om att få bygga en ny returpark i Stockby.

Efter många och långa diskussioner fick avfallsbolaget­ Sörab till ett avtal med Lidingö kommun. De skulle få bygga en ny och större returpark i Stockby – under förutsättning att de också byggde en tunnel för öns grodor och salamandrar.

– Det var rätt mycket motstånd mot att Sörab skulle få etablera sig i Stockby. Det här med groddjurstunneln hängde med som ett extra åtagande för naturen i området, säger kommunens miljöchef Tomas Ragnell.

Det är öns första grod­djurstunnel där grodor och salamandrar kan vandra under vägbanan för att ta sig mellan vinteridet och lekvattnet. Varje år blir nämligen många groddjur överkörda av bilar på Lidingö.­

– Inventeringen visar att det finns stora mängder groddjur i Stockby, men det finns flera platser på ön där många fler blir överkörda. Det går åt rätt håll men det skulle behövas fler tunnlar, säger Torbjörn Peterson, biolog och expert på groddjur.

Även Beijer bygg, som ska flytta till Stockby, har varit­ tvunget att anpassa sig efter­ groddjuren. Före­taget ville riva en del av en mur som fungerar som vinteride för salamandrar och då krävde­ länsstyrelsen att Beijer byggde nya bostäder till djuren. Nu finns därför nya stenrösen som salamandrarna­ kan krypa ner i när vintern kommer.

Sörab har nyligen beviljats bygglov för sin groddjurstunnel och innan sista september måste den vara på plats. I oktober och november vandrar nämligen de flesta groddjur från lek­vattnet tillbaka till sina vinter­iden.

Det blir en 20–25 centi­meter hög tunnel under vägen­ mot Trasthagen, efter parkeringen. Längs vägen byggs också 20 centimeter höga kanter så att grodorna leds in i tunneln, i stället för att korsa vägbanan.

– Jag fick gå ut på nätet och titta på förslag på tunnlar som byggts tidigare och klura på en lösning. Jag tror att vi har hittat en tunnel som inte gör för mycket inverkan på marken runt omkring, säger Peter Hooge­veen, projektledare på Sörab.

Fakta

Nu blir det mer återvinning i Stockby

Den nya returparken i Stockby öppnar i höst.

Returparken ska ha öppet alla dagar i veckan och blir 7 719 kvadratmeter stor – tre gånger större än dagens återvinningscentral.

Besökarna ska kunna lämna saker till återanvändning, idrottsutrustning, cyklar, kläder och möbler.

Trädgårdsavfall ska fortsatt lämnas på Södergarn.

Bredvid ska Beijer bygg slå upp portarna för en ny byggmarknad i höst.

Källa: Sörab