ANNONS

Snart får Maria Magdalena en ny kulör

Invändigt har innertaket målats om, trasiga fönster bytts och dekorationen på koret har tvättats av konservatorer.
Invändigt har innertaket målats om, trasiga fönster bytts och dekorationen på koret har tvättats av konservatorer.
Kyrkan ska få en ljusare och mer gul färg. De vita detaljerna blir gråare och blankare.
Kyrkan ska få en ljusare och mer gul färg. De vita detaljerna blir gråare och blankare.
Den förgyllda predikstolen.
Den förgyllda predikstolen.
Orgeln från 1878.
Orgeln från 1878.
Stina Andersson och Per Hallgren i 1700-talskyrkan.
Stina Andersson och Per Hallgren i 1700-talskyrkan.
Ny färg, nytt koppartak – och okända benrester i marken.

Mitt i Södermalm har fått komma in innanför byggplanket för att se hur arbetet går med att renovera Maria Magda­lena kyrka.
ANNONS

Den som gått förbi S:ta Maria Magdalena kyrka den senaste tiden kanske har märkt att det inte längre går att gena över kyrkogården.

Sedan augusti har kyrkan, som ligger mellan Mariatorget och Slussen, hållit stängt för restaurering. Nu har man kommit halvvägs i arbetet där kyrkan får en uppfräschning från golv till tak, utvändigt som invändigt.

Den största visuella förändringen är att kyrkans fasad kommer att få en ny kulör – som både är ljusare och gulare än dagens mer brandgula. De vita detaljerna på fasaden kommer samtidigt att få en grå, blankare kulör och målas med linoljefärg.

– Vår arkitekt har skrapat och hittat gamla färgflagor. Så det är en återgång till färgsättningen från 1820-talet, säger Stina Andersson, projektledare för renoveringen.

Mitt i har fått komma in bakom avspärrningarna i kyrkan och följa med på en tur upp för rangliga byggnadsställningar. Vi kommer upp så högt att vi skulle kunna stryka med handen på kalkväggarna upp i kyrkovalven.

Innertaket målades på 1960-talet med färg med plast – vilket är som att svära i kyrkan ur kulturhistorisk synpunkt. Plastfärgen har nu skrapats bort och ersatts med mer tidstypisk vit kalkfärg.

Den berömda orgeln, som enligt kyrkan är en av de finaste bevarade senromantiska orgelverken, ligger inpackad i flera lager byggplast för att inte byggdamm ska komma in i instrumentet.

– Vi kommer inte åt att putsa ovan orgeln. Att ta isär den är väldigt komplicerat och alltför kostsamt, säger Per Hallgren, entreprenör med ansvar för renoveringsarbetet.

I koret har altartavlan och gulddekorationerna tvättats. 80 andra föremål, som ljuskronor och stakar, har skickats till Gotland för att restaureras.

ANNONS

Men de största förändringarna i kyrkan är sådant som inte syns med blotta ögat. Som att alla elkablar byts ut och att nya vattenledningar har dragits in, något som innebar att ett stort dike skulle grävas på kyrkogården. Och det är inte helt okomplicerat att gräva på mark där människor begravts sedan 1300-talet.

För kyrkan helt okända gravar med gamla benrester har hittats. Knotorna kommer att begravas igen på kyrkogården när renoveringen är klar.

Den vigda jorden har siktats och förts till Skogskyrkogården.

– När någon väl är gravsatt får man inte flytta på ben, men på jord, säger Per Hallgren.

Bortglömda gravar är inte de enda fynden som upptäckts i jorden. En husgrund troligen från 1600- eller 1700-talet hittades i januari strax söder om kyrkans torn. I marken fanns bland annat keramikskärvor och ett mynt stämplat 1637.

I november är det återinvigning för kyrkan med pompa och ståt. Lagom till första advent ska självaste biskopen komma för att fira att kyrkan har fått en ny skrud.

Fakta

Evert Taubes sista viloplats

S:ta Maria Magdalena kyrka som vi känner den i dag invigdes år 1763. Innan dess fanns det en annan kyrka på platsen men efter en kraftig eldsvåda på Södermalm år 1759 fick kyrkan till stora delar byggas upp igen.

Några som är begravda här är Lasse Lucidor, Erik Johan Stagnelius, Evert Taube och hans hustru Astri Taube.

Kyrkan renoveras från augusti 2015 till november 2016. Upprustningen kostar runt 90 miljoner kronor.

Kyrkoaktivitet hänvisas till S:t Paulskyrkan.

Källa: S:ta Maria Magdalena församling