ANNONS

Snart får våldtagna killar experthjälp

Snart kan även våldtagna killar och transpersoner få experthjälp av vården.

På torsdag öppnar "Akutmottagningen för våldtagna – oberoende av kön" på Södersjukhuset.
ANNONS

På torsdag den 15 oktober öppnar Södersjukhuset en ny mottagning, Akutmottagningen för våldtagna – oberoende av kön. Akutmottagningen för våldtagna har redan funnits i tio år på sjukhuset, men har tidigare enbart riktat sig till kvinnor.

Den nya mottagningen välkomnar även våldtagna pojkar, män eller transpersoner.

– En vanlig fördom är att en man inte kan bli våldtagen, men vi räknar med att ta emot 15 till 25 våldtagna pojkar, män eller transpersoner per år, utöver de cirka 600 våldtagna kvinnor som vi redan i dag tar emot per år, säger Lotti Helström, överläkare på Akutmottagningen för våldtagna i ett pressmeddelande.

Tidigare har våldtagna som identifierar sig som män fått vända sig till vanliga akutmottagningen och har då blivit slussade mellan flera instanser, enligt mottagningen.

– Vi har även specialutbildat all medicinsk och psykosocial personal inför öppnandet, säger Karl Norwald, kurator och auktoriserad sexolog i pressmeddelandet.

På Akutmottagningen för våldtagna erbjuds hjälp att bearbeta det man varit med om genom till exempel stödsamtal. Det kan även vara nödvändigt att göra en rättsmedicinsk utredning för att säkra bevis till stöd för eventuell rättsprocess.

På mottagningen arbetar läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, psykologer och kuratorer med vana av att arbeta med offer för sexualbrott.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.