Snart förbjudet hålla i mobilen när du kör

Från och med första februari 2018 är det totalförbud för att hålla i mobiltelefon medan man kör bil.
Vi frågade några bilister från Haninge vad de tycker om den nya lagen.

För drygt fyra år sedan blev det förbjudet att använda mobiltelefon på ett sätt som ”inverkade på bilkörningen”. Denna lag visade sig vara rätt tandlös.

Den nya lagen, som börjar gälla den 1 februari, är hårdare: den som sitter bakom ratten förbjuds att sms:a, rattsurfa eller prata i telefon utan handsfree.

Man ska helt enkelt ha händerna på ratten, inte runt mobilen. Den nya, hårdare lagen har redan gällt i nästan alla andra europeiska länder sedan flera år tillbaka.

Vi frågade några bilister från Haninge vad de tycker om den nya lagen.

Gunnar Johansson, 66 år, Midgårdsvägen:
– Ja, jag läste om lagen i en tidning för någon månad sedan. Jag tycker att lagen är bra. Jag har själv använt mobilen när jag har kört – och det har varit nära att gå riktigt illa flera gånger. Nu har jag slutat med det, det är viktigt för trafiksäkerheten. Det blir säkrare i trafiken när folk inte har mobilen bakom ratten.

Barbara Konarczak, 37 år, Brandbergen:

– Jag hörde i radion om den nya lagen. Jag ser fram emot det faktiskt. Med tanke på trafiken ska man inte hålla på att använda mobilen när man kör bil.

Bertil Nordström, Ösmo:
– Jag visste om lagen och den är bra. Vi är väl sista land i Europa som får den tror jag. Det händer olyckor när man har ena handen på ratten och en mobil i andra handen. Man blir distraherad när man pratar i telefonen.

Även annat blir förbjudet i år. Här är hela listan:

Här är nya förbuden för året

Fakta

Mobilförbudet – så lyder lagen

Den nya lagen innebär att den som sitter bakom ratten förbjuds att sms:a, surfa samt prata i telefon utan handsfree. Lagen träder i kraft den 1 februari 2018.