Snart tar grävningarna paus för vintern

Fortum har grävt upp Östermalmsgatan hela året. Snart tar man paus.
Fortum har grävt upp Östermalmsgatan hela året. Snart tar man paus.
Snart är det färdiggrävt på Östermalmsgatan för i år.
Men till våren öppnas gatan upp igen.

Östermalmsgatan har från Sturegatan fram till Artillerigatan varit delvis uppgrävd i etapper av 200 meter under i princip hela 2017.

– Nu är vi snart klara. Vi byter ut gamla ledningar i betong från 1950- och 1960-talet till moderna ledningar som är säkrare och som kommer fungera i många decennier, säger Jonas Collet, presschef på Fortum Värme.

Öppnar bara en gång

Under flera år har Fortum bytt ut gamla fjärrvärmeledningar i stadsdelen – något som under 2017 alltså sker på Östermalmsgatan.

– Det är ett komplext arbete som vi koordinerar med Stockholms stad och bolag som har vattenledningar, elledningar, gasnät med mera, så att vi bara behöver gräva upp en gata en gång. Det gör att det ibland tar lite längre tid innan vi kan återställa, men i gengäld behöver inget av bolagen gräva upp på ett tag sen, säger Jonas Collet.

Stängs i december

I december kommer arbetet på Östermalmsgatan att avslutas eftersom bland annat kylan gör det för svårt att arbeta. Men det avbrutna arbetet gäller bara för vintern för sedan kommer korsningen Artillerigatan-Östermalmsgatan också grävas upp.

– Sannolikt återkommer vi till våren-sommaren för att göra den slutetappen, säger Jonas Collet.

Säg till om störningar

Man har jobbat i dessa etapper för att inte ta bort för många p-platser åt gången. Men östermalmare som störs av arbetena uppmuntras att ringa Fortum Värme eller prata med någon på grävplatserna.

– Jätteofta går det att lösa problem tillsammans om vi bara får veta vad som hänt. Vi vill ju inte störa mer än nödvändigt, säger Jonas Collet.