ANNONS

Snart grönt ljus för Ringvägen-hus

Kommunen vill bygga 100 lägenheter på Ringvägen i Kungsängen.

Grannarna motsatte sig planerna, men nu får de avslag i mark- och miljödomstolen.
ANNONS

I september 2014 antog Upplands-Bro en detaljplan om 100 nya lägenheter i flervåningshus på Ringvägen i Kungsängen. I framtiden vill kommunen att området ska ge plats åt över 300 bostäder. Planerna mötte stort motstånd.

Hundratals personer skrev på protestlistor och tio bostadsrättsföreningar och privatpersoner överklagade beslutet till länsstyrelsen och krävde att planerna på 100 lägenheter skulle upphävas, men fick avslag.

I överklagandet skrev de att Kungsängen riskerar att förlora värdefulla grönområden om bostäderna byggs. Grannarna ansåg att husen var för höga och att de ”förfulade” området. Dessutom fanns oro för parkeringssituationen.

Nu blir det avslag även i mark- och miljödomstolen. I en dom som kom den 20 augusti skriver domstolen att det saknas grund för att upphäva planerna.

– Det känns inte bra. Vi upplever inte att de tagit hänsyn till våra synpunkter, säger Kungsängenbon Melissa Kinsey.

När de nya husen byggs försvinner 70 parkeringsplatser. Kommunen har lovat att uppföra 25 nya p-platser i anslutning till området. Det räcker inte, enligt Melissa Kinley.

– Det finns redan stora utmaningar med att hitta parkeringsplatser. Att ta bort en massa p-platser utan att ha en plan för hur man ska hantera det är oansvarigt, säger hon.

Det är oklart om grannarna kommer att överklaga planen till mark- och miljööverdomstolen.

Om domen inte överklagas kan byggnadsarbetena starta inom kort.

ANNONS

– Rent hypotetiskt, om planen vinner laga kraft så kan vi vara i startgroparna för att sätta igång ganska snart, säger Henric Carlson, tillförordnad plan- och exploateringschef.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.