ANNONS

Tyresö lägger 10 miljoner på Nynäsvägen

Åtgärderna ska ge fler bussturer.
Åtgärderna ska ge fler bussturer.
Snart kan Tyresöbor kunna åka till Gullmarsplan– 14 minuter snabbare.
Kommunen satsar nämligen på ett samarbete där Nynäsvägen ska få ett enskilt busskörfält.
– Det är en extremt lönsam åtgärd, säger Marie Åkesdotter (MP).


ANNONS

Under måndagen röstade kommunstyrelsen ja till att vara med och finansiera ett åtgärdspaket för trafiken och framkomligheten på Nynäsvägen. Det handlar om att göra det inre körfältet i norrgående riktning till ett busskörfält. Även busshållplatsen vid Norra Sköndal ska rustas upp.

Marie Åkesdotter (MP) var en av de som röstade för förslaget.

– Det är en extremt lönsam åtgärd. Jag tycker att det är jätteviktigt att vi får busskörfält på Nynäsvägen och kan göra busstrafiken mer attraktiv och minska restiderna, säger Marie Åkesdotter.

Åtgärderna är en del av ett större samarbete mellan Trafikverket, Landstinget och berörda kommuner där totalt elva vägsträckor pekats ut. Arbetet är en del av projektet Grönt ljus Stombuss.

Snabbare för bussresenärer men trängre för bilister

Sträckan mellan Norra Sköndal och Gullmarsplan har länge haft problem med framkomligheten för både bussar och bilar. Om projektet går igenom ska resenärer kunna åka från Tyresö centrum till Gullmarsplan på 21 minuter, istället för 35 minuter.

– Ju mer Tyresö växer desto viktigare är det att fler åker buss. Vi kan inte fortsatta att pumpa in fler bilar på Nynäsvägen, det är jätteviktigt för miljöpartiet, säger Marie Åkesdotter.

Projektet varnar dock för att det ändrade busskörfältet kan leda till begränsad framkomlighet för övrig trafik.

– Det blir vissa nackdelar för bilarna då kapaciteten för dem minskar. Men idag blir bussarna störda av på och avfarter, och med det här så använder man körfälten på ett bättre sätt och prioriterar busstrafiken, säger Mats Lindblom (L).

ANNONS

Ur Tyresös fickor: 10 miljoner kronor

För att driva igenom projektet krävs att att de berörda kommunerna lägger var sin peng i potten. För Tyresös del handlar det om 10 miljoner kronor.

– Det var ett lätt beslut och det är väl investerade pengar för Tyresö. Visserligen ligger det här utanför kommunen men det är något som kommer underlätta avsevärt för Tyresöborna, säger Mats Lindblom.

Även Miljöpartiet röstade för att Tyresö ska dra sitt strå till stacken.

– Det är viktigt att vi i Tyresö är med och finansierar och tar initiativ så att vi kan komma igång, säger Marie Åkesdotter.

Arbetet är tänkt att påbörjas under 2023-2024.

Läs mer om kommunens beslut här.

Vill du veta mer om projektet? Se Åtgärdsvalstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.