Snart härjar havstulpanerna

Annika, Johanna och Hans Ekberg med hunden Oliver lägger till i Vaxholm med sin båt. De är väl medvetna om problemet med havstulpaner.
Annika, Johanna och Hans Ekberg med hunden Oliver lägger till i Vaxholm med sin båt. De är väl medvetna om problemet med havstulpaner.
Havstulpanerna sätter sig fast vid stränderna – och på båtarnas skrov.
Havstulpanerna sätter sig fast vid stränderna – och på båtarnas skrov.
Båtbottenfärg i all ära, men det finns miljövänligare sätt att få bukt med havstulpaner – en slags kräfta som angriper båtarnas skrov.

– De är på gång men vi går inte ut med någon varning än, säger Anna Ehn på Skärgårdsstiftelsen.

För båtägare är havstulpaner ett gissel. Det är en slags kräfta med skal som bygger bo på båtarnas skrov – och därmed ökar friktionen och bränsleförbrukningen.

Båtägarna Annika, Johanna och Hans Ekberg är väl medvetna om problemen med havstulpaner. Lokaltidningen Mitt i träffar dem i Vaxholm där de håller på och lägger till sin båt efter att ha kört från Elgö.

– Man måste skrubba båten flera gånger på en säsong, men det är värre söderut där det är saltare vatten. När jag stannar till vid en strand så brukar jag passa på att skrubba båten samtidigt som jag badar, säger Hans Ekberg.

Inom några veckor kommer havstulpanlarverna troligen att vara redo för att bygga bo – och därmed sätta sig fast på båtar – i Stockholms skärgård. Det spår Anna Ehn, projektledare för havstulpanprojektet på Skärgårdsstiftelsen.

– Det beror på temperaturen när de sätter sig fast. Nu är det ganska varmt i vattnet och man börjar se att de sätter sig fast. Förra året var det en kallare vår och försommar då gick ut med havstulpanvarningarna ganska sent, säger hon.

Än så länge är det bara enstaka larver som har satt sig fast i Stockholmsområdet.

Att det är viktigt att veta när havstulpanlarverna påbörjar sitt bobyggande beror på att det är mycket lättare att skrapa bort dem när de precis har satt sig fast. Då är de nämligen mjukare och lättare att få bort.

– Det är bara att hoppa i och skrubba med en borste. Eller använda en rotborsta med skaft, säger Anna Ehn.

Ett annat sätt att få bort späda havstulpaner är att köra in båten i sötvatten, där larverna dör. Det finns också båttvättar där båten hissas upp och skrubbas av.

Förutom att mekanisk rengöring är miljövänligare än bottenfärg så är det även mer ekonomiskt och mindre tidskrävande för båtägaren hävdar Anna Ehn.

– Då slipper du hålla på och bottenmåla, säger hon.

Även olika alger går lätt att skrubba bort med en borste.

Havstulpanlarver sätter sig fast och bygger bo vid två tillfällen varje år, en gång i juli-augusti och en i september.

– Under den andra perioden är båtägarna inte ute och kör så mycket. Men vi går ut med varningar då också, säger Anna Ehn.

Fakta

Sätter sig fast i juli-augusti

Havstulpaner är en slags kräftdjur. Larverna sätter sig fast för att bygga bo på båtskrov och andra plana ytor i juli-augusti.

Båtägare vill inte ha havstulpaner på skrovet eftersom de skapar friktion mot vattnet, vilket resulterar i förhöjd bränsleförbrukning.

Båtbottenfärger är effektiva mot havstulpaner – men innehåller gifter som hotar havsmiljön.

Genom Skärgårdsstiftelsens havstulpanprojekt kan båtägare få reda på när havstulpanerna sätter sig fast på olika håll i Östersjön.

Läs mer om Skärgårdsstiftelsens havstulpanprojektwww.havstulpan.se

Källa: Skärgårdsstiftelsen