Snart ska hästarna bort från Rundmars gård

Ridverksamheten är mycket uppskattad och "alla sorter" har kunnat komma ut och prova på.
Ridverksamheten är mycket uppskattad och "alla sorter" har kunnat komma ut och prova på.
Elisabeth Johansson blev uppsagd av Tyresö kommun med en veckas varsel men lyckades vinna ett par extra månader i hyresnämnden. Nu är dock tiden ute.
– Det här har gått så fult till, säger Elisabeth.

För ett år sedan fick Elisabeth Johansson ett brev från kommunen där det stod att hon inte längre får hyra Rundmars gård i Tyrestareservatet, där hon bott och arbetat med ridverksamhet i 14 år.
– Inom en vecka så skulle jag vara ute. Jag tänkte att får man ingen hjärtattack nu så kommer man att vara frisk hela livet, säger Elisabeth.

Att avveckla en hel gård med ett antal hästar låter sig dock inte göras på en vecka. Elisabeth och Tyresö kommun möttes i hyresnämnden i juni förra året, och Elisabeth fick istället till 31 mars 2017 på sig att avveckla verksamheten.

Och nu börjar det alltså närma sig. Men när Mitt i besöker gården har Elisabeth ännu inte lyckats hitta köpare till alla hästar.
– Jag har sålt av två till tidigare kunder där jag vet att de blir bra omhändertagna, men det tar tid att sälja hästar, säger Elisabeth.

Hon är mycket kritisk till Tyresö kommun.
– De vet inte vad de vill göra med gården och de svarar inte på några frågor. Jag får ingen kompensation och ingen ersättningslokal. Det här har gått så fult till.

Huset som Elisabeth bor i är klassat som lokal, vilket innebär att besittningsskyddet är annorlunda jämfört med en bostad.
– Kommunen gör ingenting på huset, det är beboeligt men inte mycket mer. Det är därför de kastar ut mig, de säger att huset är obeboeligt. Men jag har bott här i 14 år och jag klagar inte.

Att hitta en ny bostad är ett bekymmer.
– Det är jobbigt för jag har ingen aning om hur jag kommer att ligga till ekonomiskt. Jag har inte direkt gått med vinst här.

Elisabeth har även en get och en katt på gården som hon inte vet var hon ska göra av.
– Jag kan skänka bort dem om de kommer till bra hem där de kan få gå ute, säger hon.

Iréne Hededal är förvaltningschef med ansvar för kultur- och fritidsfrågor i Tyresö kommun. Hon menar att underhållsbehoven på gården är så omfattande att det innebär en säkerhetsrisk att ha verksamhet där.
– Som fastighetsägare har kommunen ett ansvar för de människor som vistas på gården. Därför finns ingen möjlighet till fortsatt verksamhet i väntan på beslut om att eventuellt rusta upp gården.

Kommunen utreder just nu vad man ska göra med sina torp och gårdar. Planen är att kunna redovisa en sammanställning under våren. Därefter kommer politiska beslut och prioriteringar, berättar Irene Hededal.

– Angående kommunikation om uppsägningen så har allt gått formellt rätt till, vilket också prövats i hyresnämnden. Uppsägningstiden förlängdes då ytterligare ett år för att ge tid att avveckla verksamheten.

Juristen Magnus Ericsson tycker däremot att Tyresö kommuns agerande är uppseendeväckande.
– Hyresvärden har inte tagit initiativ till förhandling i sådan utsträckning som kan förväntas av en seriös fastighetsägare, de har kommunicerat undermåligt och efter att de inte längre erbjöd förlängning har de inte kunnat redovisa några planer för fastigheten. Formellt sett är det inte felaktigt, men agerandet är anmärkningsvärt.


Läs också Elisabeth ska bort från Rundmars gård