ANNONS

Snart höjs trängselskatten

Det är stora förändringar på gång vid årsskiftet när det gäller trängselskatten.
Det är stora förändringar på gång vid årsskiftet när det gäller trängselskatten.
Vid årsskiftet införs trängselskatt på Essingeleden. Samtidigt chockhöjs trängselskattebeloppet för alla som ska köra in och ut genom tullarna.

Förändringarna kommer att få effekt på innerstan och Södermalms gator.
ANNONS

Det kommer inte vara helt lätt att vara bilist i innerstan i framtiden. Förutom nya p-regler planerar staden att ta bort parkeringsplatser och höja parkeringsböterna, som Mitt i rapporterat om tidigare i höst.

Och till årsskiftet chockhöjs trängselskatten – med nära hundra procent.

Efter nyår kommer det att kosta 35 kronor att åka in eller ut till Södermalm under rusningstid, i dag kostar det 20 kronor. Maxbeloppet per dag för trängselskatten höjs också, från 60 till 105 kronor per dag. Dessutom införs trängselavgift på Essingeleden, vilket inte funnits tidigare.

Trots att bilarna totalt sett beräknas minska rejält på grund av ändringarna i trängselskatten finns det flera gator i innerstan som i stället får ökad trafik. Främst sker det på Drottningholmsvägen och S:t Eriksgatan, visar en prognos från Trafikverket. Det beror på att bilister som ska in till stan kommer att behöva betala dubbel trängselskatt om de inte svänger in på Drottningholmsvägen.

Även innerstadsbor som inte har bil kommer att påverkas av den nya trängselskatten. Om målet lyckas – att färre väljer att ta bilen – kommer fler att i stället att åka kollektivt. Enligt Trafikverkets prognoser kommer det leda till ungefär 1 procents ökad belastning på kollektivtrafiken, vilket ska klaras av i den befintliga verksamheten.

Fakta

Trängselskatten höjs vid årsskiftet

Den 1 januari införs trängselskatt på Essingeleden. Den som passerar trafikplats Kristineberg eller Fredhäll utan att svänga av mot stan får betala mellan 11 och 30 kronor beroende på tid på dygnet.

Kör du av eller på Essingeleden från Drottningholmsvägen västerifrån får du också betala trängselskatt.

Kör du däremot av mot stan från Kristineberg eller Fredhäll behöver du inte betala trängselskatt för Essingeleden. Dock måste du betala för att åka in i stan.

Den avgiften – trängselskatten för innerstan – höjs samtidigt till mellan 11 och 35 kronor.

Maxbeloppet per dag för trängselskatten höjs också. Från 60 till 105 kronor per dag.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.