Snart kan din soffa få ett andra liv

Nacka och Värmdö behöver fler återvinningscentraler. Om tre år kan en ny kommungemensam jätteanläggning stå klar i Kil, på gränsen mellan Nacka och Värmdö.
Nacka och Värmdö behöver fler återvinningscentraler. Om tre år kan en ny kommungemensam jätteanläggning stå klar i Kil, på gränsen mellan Nacka och Värmdö.
På den nya kretsloppscentralen kan det komma att finnas vintagebutiker.

Där ska du kunna återvinna din gamla soffa, dina avlagda skidor etcetera.

Men du får vänta minst tre år.

Kretsloppscentral som planeras gemensamt av Nacka och Värmdö kommuner är tänkt att stå klar om tre år.

I dag är det enligt handläggaren Mikael Andersson vid Nacka kommuns va- och avfallsenhet till ”99 procent” bestämt att kretsloppcentralen, som den kommungemensamma återvinningscentralen kallas, kan komma att placeras vid Gamla skärgårdsvägen i Värmdö kommun.

Kretsloppscentralen skulle enligt Mikael Andersson med sina 30 000–35 000 kvadratmeter bli den största i sitt slag i länet.

– Det blir ett väldigt fokus på återbruk om jag får som jag vill, där olika aktörer kan hålla till, säger Mikael Andersson.

Han ser framför sig att det skulle kunna finnas vintagebutiker på platsen, där allmänheten kan köpa saker som går att återanvända, som avlagda skidor, pjäxor, begagnade soffor etcetera.

Den kommungemensamma kretsloppcentralen kan stå klar 2019.

– Det tar så lång tid för att det ska vara samråd och det ska förankras i olika nämnder, säger Mikael Andersson.

För närvarande håller de båda kommunerna på att ta fram en ansökan till länsstyrelsen om tillstånd att få bygga centralen.