Min lokala hjälte

Snart kan du bo i gamla Gasverket

Ett hus i Gasverket i Hjorthagen.
Här i ett av husen i det gamla Gasverket i Hjorthagen kan man bo i framtiden.
Karta över gasverket.
I hus 14 och 20 byggs bostäder i det gamla Gasverket.
Har du alltid drömt om att bo i ett gasverk? Då kan du nu äntligen uppfylla din ovanliga dröm när åtta ovanliga bostäder byggs i Hjorthagen.

Det gamla Gasverket i Hjorthagen saneras just nu för att byggas om från stängd industri till öppen yta för allmänheten. I den del av området som ligger nordost om de stora gasklockorna väntas en detaljplan nu i veckan godkännas av politikerna i stadsbyggnadsnämnden.

I det aktuella området ska bland annat restauranger, kaféer och butiker öppnas i de nedre våningarna av de gamla kåkarna. I övrigt ska det byggas kontor – men även bostäder. Totalt åtta lägenheter hoppas man kunna bygga i de övre planen i två av husen.

– Gasverksområdet ska främst vara ett stadsdelscentrum med butiker och restauranger i bottenvåningen och där bostäder föreslås i de övre våningsplanen. De här byggnaderna är blåklassade, det vill säga den högsta bevarandeklassningen och det måste man ta stor hänsyn till, säger Caroline Johansson, planhandläggare på stadsbyggnadskontoret.

Staden skriver bland annat i tjänsteutlåtandet att man inte ska ”städa upp för mycket” i husen för att bevara spår av industriverksamheten.

Oppositionen hade velat se bostäder i samtliga fyra hus i gasverket som just den här detaljplanen rör. Men det har inte varit möjligt enligt staden.

– Hus åtta är en stor lokal med stora vackra fönster som man inte kan dela upp för att göra bostäder i, utan att förstöra byggnaden alldeles för mycket. Och hus 27 är för litet helt enkelt, i och med att bottenvåningen ska vara publik med till exempel ett kafé, säger Caroline Johansson.

Ombyggnationen av hela Gasverket kan starta 2017 och 2022 kan allt vara klart.