Snart kan du bo i herrgården mitt bland höghusen

Ombyggnationen av Råcksta gård är i full gång. Det här rummet ska bli en etta.
Ombyggnationen av Råcksta gård är i full gång. Det här rummet ska bli en etta.
Råcksta gårds exteriör ska bevaras.
Råcksta gårds exteriör ska bevaras.
Takmålningarna kommer att finnas kvar.
Takmålningarna kommer att finnas kvar.
Originaldetaljer såsom kakelugnar kommer att bevaras.
Originaldetaljer såsom kakelugnar kommer att bevaras.
Snuskungen, Vattenfall och Stockholms stad hör till de som nyttjat Råcksta gård sedan byggnaden uppfördes på 1720-talet.

Kanske står du på tur?

Nu byggs herrgården om för fullt – för att bli bostäder.

Byggarbetarna kutar in och ut från Vattenfalls gamla matsal och de nya stadsradhusen som håller på att byggas. Bakom tornar Vattenfalls höga kontorskomplex upp sig. Men det är fortfarande byggkaos söder om höghusen när det nya området Vällingby parkstad växer fram.

Mitt inne i kontorskomplexet och i hjärtat av det nya området ligger Råcksta gård. Den fanns här långt innan höghusen började byggas år 1958.

Den anrika byggnaden uppfördes redan på 1720-talet och på den tiden omgärdades den inte av höghus, utan av flera ekonomibyggnader som i dag är rivna.

Då lyste den inte heller solgul som den gör i dag, utan var rödmålad och försedd med ett så kallat säteritak, som var brantare. Detta var nämligen dåtidens krav på en adlig herrgård, enligt boken ”Vällingby – ett levande drama” av Ulrika Sax.

Herrgården har gått från att då ha varit en sådan adlig herrgård, till att på 1870-talet bli Knut ”Snuskungen” Ljunglöfs skötebarn och rustas upp ordentlig, till att renoveras igen 1955 av den då nya ägaren Vattenfall och användas som representationslokal, till att användas som kontor för de som planerade Vällingby parkstad.

Nu omvandlas herrgården återigen och ska bli ett, eller rättare sagt flera, hem.

Liksom Vattenfalls gamla kontor är herrgårdens fasad kulturminnesmärkt. Men invändigt har ägarna Urban properties fått lov att göra om ordentligt. Två ettor och fyra treor ska få plats.

I byggnaden finns många originaldetaljer kvar – takmålningar, bröstpaneler och kakelugnar. Allt det här ska bevaras. Hur köks- och badrumsinredningen kommer att påverka byggnadens atmosfär är ännu oklart.

– Det kommer att bli lite mer exklusivt, en kombination av en äldre stil och mer moderna linjer i till exempel köken, säger Mattias Schultz.

Mattias Schultz och Didrik Holm är vännerna som i och med det här projektet startade företaget Urban properties. De har tidigare båda jobbat som projektledare på samma byggbolag och Mattias arbetade med stadsradhusen intill när vännerna fick upp ögonen för herrgården.

– Det är väldigt viktigt att ta fram de gamla värdena, sådana här byggnader är charmiga på ett helt unikt sätt, säger Mattias.

Dammen som tidigare fanns framför gården ska återställas av Stockholms stad, som fortfarande äger den här marken.

Ombyggnationen, som har pågått sedan i september, beräknas att vara klar i mars. Strax innan dess blir det visning – och inflytt blir då möjlig direkt vid köpet. Utgångspriserna är ännu inte satta, men enligt Urban properties blir de högre än snittpriserna i området.

Mäklaren Karl Ewaldh berättar att ungefär hundra personer redan har anmält intresse för bostäderna.

– Det är mest lite äldre personer som nu bor i villor i Bromma eller Vällingby. De som har gått förbi här med hunden många gånger under åren och tycker att det verkar vara ett spännande projekt, säger han.