Snart kan du få bygga din egen lägenhet

Vill du bygga ditt eget flerfamiljshus tillsammans med dina vänner? KD föreslår att det nu ska bli möjligt i Väsby.

– Många vet kanske inte att man kan göra det, men det är vanligt i Europa, säger Maria Fälth, gruppledare för KD.

Det kallas för byggemenskaper och innebär att de som ska bo i ett flerfamiljshus går ihop och gemensamt planerar hur huset ska se ut. Sedan kontaktar de en arkitekt, pratar med kommunen om mark och ordnar finansiering.

Modellen är vanlig i både Tyskland och Holland och det var när kommunen för några år sedan var på besök i Tyskland som Maria Fälth fick idén.

– Där är det många familjer som går ihop och sedan kontaktar kommunen. Många kanske vill bo tillsammans med andra och ha en större gemenskap, men ändå inte dela lägenhet. I en byggemenskap får man det, säger hon.

Väl hemkomna gick man dock inte vidare med tankarna mer än att man pratade lite om det på kommunens stadsbyggnadsdag.

Men när Maria Fälth i mars fick läsa i Lokaltidningen Mitt i Sollentuna att man där börjat med byggemenskaper tänkte hon att det nu var dags att gå vidare med det även i Väsby.

– Vi har mycket att lära av hur man kan bo på andra sätt än de som vi är vana vid. Om nu Sollentuna har hittat ett bra sätt borde vi kunna det.

För att få upp ämnet på agendan har hon skrivit en motion som nu ska utredas.

– Jag tror tjänstemännen på kontoret för samhällsbyggnad är rätt triggade att kunna erbjuda Väsbyborna något annat. Även de visade stort intresse under studiebesöken, säger hon.

Byggemenskaper finns redan på flera andra platser i Sverige, exempelvis i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Den i Stockholm ligger i Björkhagen och byggdes i början av 1990-talet av några ekologiskt intresserade människor som fick en markanvisning för att bygga hus med låg energiförbrukning som gjorde ett litet ingrepp i naturen.

I Sollentuna erbjuds just nu privatpersoner att bygga i området Väsjön.

Fakta

Så blir det möjligt:

För att privatpersoner ska kunna vara med och konkurrera när kommuner säljer mark krävs att:

Storleken på marken anpassas så att mindre aktörer, så som byggemenskaper har chans att vara med.

Detaljplanen är klar innan man börjar sälja marken, annars blir väntan för lång för privatpersoner.

Markägaren inte säljer till högstbjudande utan ställer andra krav i markanvisningstävlingen – som hög kvalitet eller hållbarhet.

Betalningen läggs senare i processen, eftersom privatpersoner oftast har sina pengar bundna i ett annat boende. Källa: Föreningen för Byggemenskaper