Snart kan du få flytta in i kommunalhuset i Tumba

Kan avhjälpa bostadsbristen. När det byggs ett nytt kommunalhus i Tumba kan det gröna huset bli lägenheter.
Kan avhjälpa bostadsbristen. När det byggs ett nytt kommunalhus i Tumba kan det gröna huset bli lägenheter.
Kommunalhuset i Tumba kan bli bostäder i fram­tiden.

När Botkyrka kommun planerar för ett nytt kommunalhus utreder de även vad som ska hända med det gamla.

Central tvåa i mysiga Tumba med vacker utsikt över det nybyggda centrumet och De Lavals storslagna åkrar. Nära till stort butiks­utbud, skola, bussar och pendeltåg.

En sådan lägenhetsannons kanske vi får se om några år. Nu går nämligen Botkyrka kommun in i en ny fas när det gäller ett framtida kommunalhus.

– Jag tror att det finns bra möjligheter att göra om kontorslandskapet till lägenheter. Huset är byggt så att det är väldigt flexibelt när det gäller vilken planlösning man väljer, säger Krister Stralström, projektchef.

Kommunstyrelsen har beslutat att låta en styrgrupp titta på vad som krävs för att bygga ett nytt kommunalhus i Tumba.

Mellan 300-400 miljoner kronor räknar man med att ett nybygge kommer att kosta.

– Det finns ett antal olika platser i närheten av centrum som kan bli aktuella. De ska vi undersöka, ­säger Krister Stralström.

När planer på att bygga nytt kommunalhus har diskuterats tidigare har det funnits planer på att bygga vid korsningen mellan KP Arnoldssons väg och Dalvägen. Men på grund av bygget av nya Tumba centrum är det inte längre möjligt.

I samband med att man tittar på nya platser för ett nytt kommunalhus ska styrgruppen även utreda hur de ska utveckla platsen och byggnaden som finns i dag.

Ett alternativ är att göra bostäder, antingen genom att huset rivs och att man bygger nytt eller renoverar det befintliga.

– Jag tror att man kan göra fina lägenheter där och det är ett bra läge, nära till pendeltåget, säger Krister Stralström.

Att renovera huset, som byggdes på 70-talet, skulle innebära att en lång lista över saker behöver uppgraderas. Det behövs nya fönster, nytt ventilationssystem och all teknisk utrustning behöver bytas ut.

En helrenovering spås kosta drygt 230 miljoner kronor, men det är svårt att veta exakt hur mycket innan en utförlig utredning har genomförts, menar Krister Stralström.

– Fördelen med att renovera nuvarande byggnad är att man inte behöver flytta hela verksamheten. Men det kan också bli kostsamt, eftersom det är så mycket som behöver renoveras. Man ska vara öppen för att det är bättre att bygga nytt, säger han.

Att bara åtgärda de akuta problemen i huset beräknas kosta 80–90 miljoner kronor.

Inom ett år ska utredningen om nytt kommunalhus presenteras för kommunstyrelsen.

Skulle du vilja bo i kommunal-huset?

Isabelle More, Tumba:

– Absolut, det är jättebra läge. Även om jag själv inte letar bostad så tycker jag att det är en bra idé.
Linnéa Strand, Rönninge:

– Ja, om jag ville flytta till en lägenhet i Tumba. Det är en bra idé eftersom det är brist på lägenheter.
Emil Nordin, Tumba:

– Det är inte omöjligt. Läget är bra, men det beror helt och hållet på hur fina lägenheterna är.
Katarina Berggren (S), kommunalråd, Tullinge:

– Om jag var ung och i behov av bostad hade jag inte haft någonting emot det. Det är nära pendeltåget, Tumba centrum och det är fin utsikt från huset.