Snart kan du hämta dina paket i tuben

Snart kan du hämta ut dina paket i tunnelbanan eller vid pendeln. Först ut att få postautomat är KTH, Gullmarsplan och Spånga.

De så kallade paketautomaterna lämnar ut paket som du beställt via internet. Nu ska maskinerna upp på två t-banestationer och en pendelstation under en testperiod.

– I dag fungerar det så att en avi skickas hem och så går man till en tobakshandel med udda öppettider som man kanske inte riktigt vet var den ligger. Det här blir ett enklare system där man kan hämta paketen på väg till och från jobbet på en plats som ändå ska passeras, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Rent tekniskt går det till så att paketet läggs in i automaten av leverantörens personal. Kunderna får sedan en kod via sms som de skriver in automaten och ut kommer ett paket. Kunderna kan både aktivt välja att få ett paket till kollektivtrafiken, men bor man nära en station kan paket också hamna i tunnelbanan utan att man bett specifikt om det.

Hur fungerar det säkerhetsmässigt med tanke på att paketen ligger mitt i kollektivtrafiken?

– Alla paket kontrolleras av den som lämnar dem, det är inte så att du och jag kan lämna paket i automaterna. Det finns tydliga säkerhetsföreskrifter och bara kontrollerade paket når fram till automaterna, säger Kristoffer Tamsons.

Paketautomaterna från leverantören Bring testas på tre stationer från och med måndag: Pendeln i Spånga och tunnelbanorna vid Tekniska Högskolan och Gullmarsplan.

Bring står för installation, drift och eventuella reparationer. SL betalar alltså inte för automaterna.

– Och om det etableras på riktigt kan det kanske till och med generera intäkter till SL, säger Kristoffer Tamsons.

Om ett halvår ska testet utvärderas och först då tas beslut om det ska fortsätta och/eller utvidgas.