Snart kan du porta dig sjäv från Vegas

Spelandet på Vegas är utbrett i Botkyrka, och för en del går det så långt att ekonomin raseras.

Nu inför Svenska spel begränsningar på de ”värsta” av spelen i maskinerna.

Botkyrkaborna spelar mest på Vegas-automater i hela landet, 168 miljoner kronor förra året. Som Mitt i Botkyrka-Salem tidigare berättat vill många spelare att maskinerna förbjuds.

På Botkyrka kommuns skuld- och budgetrådgivning möter man bland annat personer som fått sin ekonomi raserad av spelande.

– Det är förödande, de klarar inte av att betala sina nödvändigaste hushållsutgifter och kan förlora bostaden, säger Anneli Judin, budget- och skuldrådgivare.

Svenska spel känner väl till problemen med Vegasspelen. Men man anser sig skyldig att tillhandahålla spelformen: för att det efterfrågas och för att minska det illegala spelandet. Men med nya regler ska det bli svårare att spela för mycket.

– De mer riskabla spelformerna i Vegasmaskinerna kommer att kräva inloggning med spelkort, på de övriga spelen kommer man att kunna spela som förut, säger Johan Tissell, presschef på Svenska Spel.

När man loggar in första gången måste man sätta gränser för hur mycket pengar och tid man ska kunna lägga på spelet. Man kommer också att kunna stänga av sig helt.

– Vi tror att det här gör att folk kan spela på ett ansvarsfullt sätt. Vi får se och utvärdera om det här fungerar som vi tänkt, säger Johan Tissell.

Hos budget- skuldrådgivarna kan sökande få hjälp att prioritera sina utgifter för att få pengarna att räcka till, göra en avbetalningsplan med dem man är skyldig pengar och i allvarliga fall söka skuldsanering. Men man måste vara fri från eventuellt missbruk.

Enligt flera av de som jobbar med spelrelaterade problem i Botkyrka är mörkertalet stort. De som söker hjälp har problem som gått väldigt långt.

– Alla som kommer hit kämpar för att inte hamna hos Kronofogden och då tar de nya lån. Men till slut kommer de till en gräns när det inte går längre. Vi skulle gärna se att flera sökte hjälp tidigare, säger Anneli Judin.

Fakta

Här kan beroende få hjälp

Botkyrkas beroenderådgivning har telefontid på vardagar 9–14 och öppet för besök må–tors 13–14. Telefon: 530 61 300 eller 0722-167230. Adress: Albyvägen. 35.

Botkyrka kommuns skuldsanerare nås vardagar mellan 8.30 och 9.30 och har telefon 530 61 678 eller 530 62 831.