Snart kan du roa dig under arenan

Upplevelser är i fokus när nya centrumet Tolv Stockholm invigs i Tele2 arena den 26 oktober.

Kanske kan Tolv Stockholm tilltala den som tröttnat på alla shoppingcentrum som har växt fram i Stockholm de senaste åren. För i det nya som öppnar

i Tele2 arena den 26 oktober ska det inte gå att köpa kläder.

– Vi tycker att shopping är lite åttiotal. Vi ser inga synergier med att handla ett par kalsonger och sedan gå på fotbollsmatch, säger Stefan Prucha, utvecklingschef vid kommunägda SGA Fastigheter som ligger bakom bygget av Tele2 arena.

I stället ska tyngdpunkten ligga på nöjen i form av restauranger, nattklubbsliv, livescen, bowling och äventyrsgolf.

Inspirationen kommer från arenaområden i London och USA där konceptet har varit framgångsrikt, enligt Stefan Prucha.

– Syftet är att höja evenemangsupplevelsen. Men också att göra Stockholm roligare och att kunna attrahera folk även när det inte är evenemang.

Planeringen för det nya centrumet har pågått i tre år. Eftersom tomten där Tele2 arena ligger var trång var det nödvändigt att göra byggnaden asymmetrisk och höja upp arenan ett våningsplan.

– Vi fick en yta vid entréplanet på 12 000 kvadratmeter som vi inte visste vad vi skulle göra med. Och när vi började arbeta med våningsplanet föddes idén med Tolv Stockholm.

I det nya nöjescentrumet ska det också gå att checka in på ett minihotell – enligt Stefan Prucha det enda i världen som ligger inne i en arena.