Snart kan du ta båten till jobbet

Trött på bussen eller tunnelbanan? Snart kan du åka katamaran till jobbet. I alla fall om Kristdemokraterna får som de vill.

Hoppa på morgonbåten i Hornsbergs strand, gör ett stopp i Hornstull, och kliv av vid SÖS. Så kan den nya vägen till jobbet se ut för Kungsholmsbor inom ett par år.

Landstingets trafikförvaltning bestämde sig nämligen i tisdags för att etablera två nya pendelbåtslinjer i Stockholm.

En mellan Ulvsunda och Södersjukhuset med stopp vid Hornsbergs strand och Lilla Essingen. Och en mellan Ekerö och Klara mälarstrand med stopp vid Kungsholms torg.

– Många resenärer skulle få stor nytta av att slippa ta omvägen via T-centralen. Båten som ska gå Ulvsunda–SÖS bör kunna starta redan våren 2015, säger Stella Fare (FP).

Båtar blir ett dyrare färdmedel än buss och tunnelbana, men har andra fördelar menar Karl Henriksson (KD) från trafiknämnden.

– Det är dubbelt så mycket personal på en båt jämfört med en buss men däremot behöver man varken bygga vägar eller spår, säger han.

Dagens båtar klarar inte miljö­kraven utan man måste köpa in nya båtar. Karl Henrikssons vision är snabba katamaraner som kan komma upp i hastigheter på 30 knop, motsvarande ungefär 55 kilometer i timmen.

Tror du att det här blir av?

– Jag tror att sannolikheten är mycket stor. Sen blir det naturligtvis förändringar på detaljnivå. Jag tror och hoppas att Ulvsundalinjen kommer igång senast 2016.

Nya protester vid ambassaden

Marieberg I dag hålls återigen en demonstration utanför ryska ambassaden på Gjörwellsgatan mot landets antigay-lagar som bland annat förbjuder spridandet av så kallad homosexuell propaganda till minderåriga.

– Vi gör det här för att visa att det inte är okej att det här händer 2013. Det är fruktansvärt att folk bara står och tittar på, så jag kände att ni jävlar räcker det!, säger Helena, initiativtagare till demonstrationen.

Demonstrationer hålls även på flera håll runt om i världen i dag, två dagar innan G20-mötet i Sankt Petersburg.