Snart kan du bo som Karlsson – på taket

Att bygga hus på tak börjar sprida sig i Söderort.
Hotellet på Västertorpsvägen kan få 41 studentlyor på taket.
Hotellets sadeltak tas bort och ersätts med lägenheter, vy från Västertorpsvägen.
Hotellets sadeltak tas bort och ersätts med lägenheter, vy från Västertorpsvägen.
Årsta ska det eventuellt byggas nya våningar på befintliga hus,
111 hyresrätter byggs på lokaler som rymmer butik och skola på Sköntorpsvägen i Årsta.
Att bygga hus på tak börjar sprida sig i Söderort.
Sandra Andersen trivs i nybyggda lägenheten i takvåningen på Storholmsbackarna i Vårberg.
Att bygga hus på tak börjar sprida sig i Söderort.
Nya takvåningar har byggs på två upprustade 60-talshus på Storholmsbackarna i Vårberg.
Sugen på att bo på taket? I söderort finns en rad aktuella projekt där man planerar eller bygger nya lägenheter på befintliga hustak.
I Västertorp kan studenter få 41 lägenheter på taket till Good Morning hotel.

– Vilken utsikt vill ni ha? Mot Mälarhöjden eller mot motorvägen? undrar Mike Kelderer, hotellchef på Good Morning hotel.

Han har lotsat oss upp till hotellkorridoren på fjärde våningen för att vi ska få en känsla av vad som väntar studenterna ifall projektet blir verklighet. Men ända upp på taket, eller vinden, vill man inte släppa oss.

Hotellchefen Mike Kelderer rättar till morgonrockarna på, Good morning hotel i Västertorp. Foto: Anna Z Ek

De 41 studentlägenheterna är tänkta att  hamna i två takvåningar på hotellbyggnaden, som är från 80-talet som rymmer 206 hotellrum.

Studentlägenheterna skissas med  balkonger mot Västertorpsvägen och loftgångar mot gården. Lägenhetsstorlekarna kan variera men alla blir under 35 kvadratmeter.

– Det är en spännade lösning i det här gulklassade hotellet med sina torn. Jag vet inte om det är det första gången man bygger på ett hotell med studentlägenheter, men jag tror det är ganska unikt, sa stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) till Mitt i när planerna blev kända i höstas.

Vy från Västertorpsvägen med det påbyggda hotellet närmast.

111 hyresrätter på på Ica i Årsta

Just nu pågår eller planeras flera takprojekt i söderort. På Sköntorpsvägen i Årsta bygger man just nu 111 hyresrätter på en byggnad som rymmer både en skola och en livsmedelsbutik.

I Vårberg är tolv taklägenheter på Storholmsbackarna redan klara och inflyttade. Det är Svenska bostäder som byggt en extra våning på upprustade miljonprogramshus från 60-talet.

Samtidigt står en annan privat byggaktör i startgroparna för att uppföra sammanlagt 156 hyresrätter, varav 132 studentlägenheter, på sex punkthus vid Vårbergs centrum.

Både för- och nackdelar

Stockholmshem hör till de allmännyttiga bolag som undersöker möjligheten att bygga på tak. Enligt Patrik Andersson, avdelningschef för bygg och teknik, har metoden både fördelar och nackdelar. Fördelen är förstås att man inte behöver ta någon mark, eller värdefull grönyta i anspråk.

Mycket av infrastrukturen, såsom gator och ledningar behöver normalt inte förändras något.

För att bygga tio lägenheter kan du behöva höja hissen och bygga om fläktrum i ett hus som annars är fullt fungerande för dem som redan bor där.

Patrik Andersson, Stockholmshem

Nackdelen är att det är svårt att få ekonomi i projekt som gäller hyresrätter. För att det överhuvudtaget ska vara ekonomiskt hållbart måste takpåbyggnaderna ske i anslutning till en större renovering. Och även då är det svårt.

– För att bygga tio lägenheter kan du behöva höja hissen och bygga om fläktrum, i ett hus som annars är fullt fungerande för dem som redan bor där. En påbyggnad kräver ofta en planändring och den kan ju ta upp till fem år. Och hur man löser parkeringar och innergårdar är en annan fråga.

Övergav planerna i Örnsberg

Stockholmshem har bland annat övergivit sina planer på att bygga 36 radhus på taken i kvarteret Albatrossen, på Junkergatan i Örnsberg. Antalet bostäder ansågs bli för litet i förhållande till arbetsinsatsen.

Nu tittar man på om det går att bygga 172 nya bostäder på Farstavägen, i ett kvarter där det i dag finns 273 lägenheter, som hyrs ut till Stiftelsen hotellhem i Stockholm. Om man går vidare med planerna blir klart under våren.