Snart dags för klädbytardag i Åkersberga

Klädbytardag
Bytt är bättre än nytt, tycker Naturskyddsföreningen.
Vill du göra en insats för miljön och samtidigt få en ny vårgarderob? Då kan du bege dig till Folkets hus på fredag med kläder du vill bli av med. Arrangör för klädbytardagen är Naturskyddsföreningen i Österåker.

– Det är en stor miljövinst att öka klädernas livslängd istället för att köpa nytt. Samtidigt är det både roligt och bra för plånboken, säger Maria Olausson på Naturskyddsföreningen i Österåker.

Nu på fredag kan man lämna in sina gamla kläder och på lördag får man komma tillbaka och botanisera bland allt som lämnats in. Plats är lokalen Grynnan i Folkets hus i Åkersberga Centrum.

– Det är en stor besparing av naturresurser att byta eller handla second hand, jämfört med att köpa nya kläder. Trots det är det fortfarande vanligare att slänga kläder än att återanvända dem. Det vill vi ändra på, säger Maria Olausson.

Nionde året i rad

Det här är nionde året i rad som Naturskyddsföreningen anordnar klädbytardag. Förra året räknar föreningen med att över 40 000 plagg bytte ägare på arrangemang runt om i landet.

Inlämning sker fredag 13/4  klockan 16-20 och själva klädbytet sker lördag 14/4 klockan 10-16. Eventuellt överskott av kläder lämnas till Berga Second Hand.

Genom att exempelvis använda ett par jeans nio månader längre än snittet, 2,2 år, minskar klimatpåverkan med nästan en tredjedel, enligt Naturskyddsföreningen.

Så går det till:

Lämna in 1-10 rena och välvårdade plagg du vill bli av med på fredag.

Kom tillbaka på lördag och titta om det finns några kläder du vill byta till dig.