Snart är det klassiska ”Bananhuset” helt borta

Bananhuset byggdes 1950 och många är inte nöjda med rivningen.
Bananhuset byggdes 1950 och många är inte nöjda med rivningen.
Arbetet med att riva bostadshuset "Bananhuset" i Roslags-Näsby har länge varit på gång. Nu är snart spillrorna av den kulturhistoriska byggnaden snart borta.

Nu är det inte mycket som går att urskilja av det böjda och tegelgula bostadshuset Blåklinten 1 i Roslags-Näsby, eller ”Bananhuset” som det kallas i folkmun.

Täby kommun planerade att börja riva hyreshuset redan i mars, men det är alltså inte förrän nu som det står helt i spillror.

– Det är i princip klart. Arbetet slutförs de närmaste månaderna, bekräftar Joachim Quiding, samhällsutvecklingschef på stadsbyggnadsnämnden i Täby kommun.

bananhuset täby

Foto: Åsa Sommarström

Rivningen ger plats åt ny stadsdel

Anledningen till att det ska bort är att en detaljplan som ska förvandla gamla Roslags-Näsby till en ny stadsdel med 1400 nya bostäder har vunnit laga kraft.

– Den var även i väldigt dåligt skick och vi fick inte ihop kvartersstrukturen med den kvar. Vi hade behövt skjuta in bebyggelsen så att allt skulle bli väldigt tajt i stadsdelen, säger Elisabet Lundgren, projektledare för Roslags-Näsby.

I den nya stadsdelen kommer bland annat en förskola, trygghetsbostäder, ett vårdboende och studentbostäder att byggas. Tidigare i år fick de sista hyresgästerna i ”Bananhuset flytta ut.

Detaljplanen och själva rivningen har dock inte gjorts helt utan protester, då både Täbybor och hyresgäster velat bevara en bit av det gamla Täby.  2017 revs till och med stadsbyggnadsnämndens beslut att riva byggnaden upp av Länsstyrelsen.

Täby kommun gjorde tidigare en egen utredning som visade att ”Bananhuset” har ett högt kulturhistoriskt värde.

Stadsbyggnadsnämnden hävdade dock att skyddsvärdet försvinner när området runt omkring kommer att förändras i och med den nya stadsdelen.

Hela den nya stadsdelen i gamla Roslags-Näsby beräknas bli färdigbyggt runt år 2025. 

Så här såg ”Bananhuset”, eller Blåklinten 1 som bostadshuset egentligen hette, innan det revs. Foto: Erik Lejdelin